Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο θρησκευτικός τουρισμός στο νομό Λάρισας

Παναγία Αρμενιώτισσα
Ο Θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης και αφορά την επίσκεψη σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας, όπως μοναστήρια και εκκλησίες.
Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις σπάνιες εικόνες τους, οι επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια, τα μετόχια και οι σκήτες, η μοναδική μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους και τα μοναστήρια των Μετεώρων, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και τη στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία εκκλησιαστικών μουσείων σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τον ισχυρό δεσμό της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία και το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει, επίσης κτίσματα και μνημεία λατρείας διαφορετικών δογμάτων και θρησκειών, που συνυπάρχουν σε ένα διαρκεί διάλογο, αναδεικνύοντας τη σπάνια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του ελληνικού χώρου.
Το προσκύνημα σε θρησκευτικούς τόπους είναι μια δραστηριότητα που όσο κι αν μεταμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, διατηρεί ακόμη αρκετά από τα πανάρχαια χαρακτηριστικά της. Δύσκολα θα βρούμε άλλη ανθρώπινη συνήθεια τόσο διαδεδομένη στο χώρο και τόσο ανθεκτική στο χρόνο όσο το ταξίδι σε τόπους ιερούς με στόχο το προσκύνημα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, παραμένει σταθερή πεποίθηση ότι η δέηση ή η τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι αποτελεσματικότερη σε κάποιους συγκεκριμένους τόπους: στους τόπους όπου γεννήθηκαν, πέθαναν, θαυματούργησαν, μαρτύρησαν, εμφανίστηκαν θεοί και άγιοι, στα σημεία όπου υπήρχαν αγάλματα, ναοί, εκκλησίες λείψανα αγίων, θαυματουργές εικόνες, στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας κάθε θρησκείας. Διαπερνώντας εποχές και πολιτισμούς, η κοινή πίστη στη σημασία του προσκυνήματος συνδέει μεταξύ τους και τις πιο διαφορετικές θρησκείες.


Ι. Ν. Παναγίας Ελεούσας Δερμελιώτισσας - Φάρσαλα
Λέγεται, ότι πρόκειται για την πιο οργανωμένη, σχεδόν συντεταγμένη, ειδική αγορά, και ότι ανεξάρτητα από την μικρομεσαία εισοδηματική κατάσταση αυτού του είδους ταξιδιωτών, ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά.
Ο Νομός Λάρισας είναι ένας μικρός παράδεισος, με ατελείωτα στοιχεία ιστορίας, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία εξαιρετικής τέχνης, πολιτισμού και ξεχωριστής ομορφιάς που λόγω του πλήθους των εκκλησιών και των μοναστηριών ενδείκνυται για τέτοιου είδους τουρισμό.
Μέσα από το πλήθος των μοναστηριών και εξωκλησιών της περιοχής επέζησε ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός , η ανθρωπιά , η φυλή και τα ιδεώδη της φυλής μας. Δεν μπορούμε να τα ταξινομήσουμε από άποψη τέχνης και ομορφιάς . Όλα διαθέτουν το δικό τους παραδοσιακό χαρακτηριστικό ρυθμό και τέχνη , από τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τις σπάνιες τοιχογραφίες, τα εκκλησιαστικά σκεύη έως το πλήθος εικόνων που κοσμούν τον εσωτερικό χώρο κληρονομιάς.

Παναγία Ολυμπιώτισσα.
Ένα τέταρτο της ώρας πεζοπορία, μέσα σε υπέροχο δεντρόφυτο περιβάλλον, από την πόλη Ελασσόνα σε μια όμορφη και μαγευτική τοποθεσία είναι κτισμένο το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Η Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της πόλης της Ελασσόνας, αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο της επαρχίας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο. Με κάθε τιμή όμως εορτάζεται στις 6 Αυγούστου και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην οποία ήταν αφιερωμένη η μονή αρχικά. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. Το Μοναστήρι έχει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, καθώς και πολλά ιερά κειμήλια του 13ου και 17ου αιώνα. Πάνω απ’ όλα, πολύτιμο κειμήλιο της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ο επισκέπτης και μελετητής θα συναντήσει ολοζώντανη μπροστά του την ιστορία του τόπου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το Βυζάντιο, ενώ η αισθητική και τοποθεσία της μονής θα τον κατακλύσει με αισθήματα αναπτέρωσης, μέθεξης και ευεξίας.

Ι. Μ. Ολυμπιωτίσης, Ελασσόνα
Η ιστορική Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Κανάλων Ολύμπου.
Στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ολύμπου, κοντά στη Καρυά, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, όπου τα γάργαρα νερά των πηγών γίνονται ένα με το κελάηδισμα των πουλιών, σε υψόμετρο 750μ απ’ όπου αγναντεύει κανείς τον Όλυμπο, στέκεται αγέρωχο το Μοναστήρι της Παναγίας Κανάλων, που τιμάται στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Ένα ανεκτίμητο βυζαντινό μνημείο με πλούσια θρησκευτική ιστορία και σπάνια αγιογραφικά αριστουργήματα. Το Μοναστήρι κτίστηκε το 1065μ.Χ.. σ’ ένα πανοραμικό τοπίο στην κοιλάδα των Λειβιθρίδων Μουσών. Η επιπρόσθετη ονομασία της Μονής ως ‘’ Κανάλων ‘’ οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την περιγραφή των επισκεπτών της περιοχής από κάποιο σημείο δίπλα στη Μονή πήγαζαν 4 χείμαρροι ( κανάλια ) οι οποίοι σχημάτιζαν το μικρό ποταμό Ζηλιάνα. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής μιλούν με συγκίνηση για τα θαύματα της Παναγίας που έγιναν.

Παναγία Αρμενιώτισσα
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ κοντά στην ιστορική κωμόπολη Λιβάδι Ολύμπου, πατρίδα του Γεωργάκη Ολυμπίου. Ανακαινίστηκε το 1761. Είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο ονομαστά μοναστήρια της Θεσσαλίας. Έχοντας μεγάλη ιστορία και σημαντικότατη προσφορά στον τόπο, αποτέλεσε ορμητήριο των Κλεφτών και Αρματολών του Ολύμπου και ταυτόχρονα λειτουργούσε σ' αυτό Κρυφό Σχολειό.
Μοναστήρι της Παλαιοκαρυάς ή Μετανορφόσεως του Σωτήρος.
Η Μονή που χρονολογείται από το 1628, βρίσκεται στο Δ.Δ. Κρανέας Ελασσόνας και αποτελεί πόλο έλξης για περιηγητές και προσκυνητές.

Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Η Ιερά Μονή των Αγίων Ενδόξων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης βρίσκεται σε μια μαγευτική πανοραμική τοποθεσία στους πρόποδες του Ολύμπου στην περιοχή Διαβατό στο Δ.Δ. Πυργετού. Τα θαύματα των Αγίων είναι γνωστά στο πανελλήνιο. Πολλοί προσκυνητές καταφθάνουν στο Πυργετό με την πυκνή βλάστηση καρποφόρων δέντρων, που αποτελεί μπαλκόνι προς το Αιγαίο και τον κατάφυτο ορεινό όγκο του Κισσάβου για να προσκυνήσουν μέρος του Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.
Βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1000μ. στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Η Μονή ιδρύθηκε το 13ο αιώνα και πρόσφατα ανακαινίσθηκε. Στο δρόμο προς το Μοναστήρι υπάρχει όμορφο πλατανοδάσος στις όχθες του ποταμού.
Μονή των Αγίων Θεοδώρων της Ραψάνης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει από εκκλησιαστική και αρχιτεκτονική άποψη η Μονή των Αγίων Θεοδώρων (1778). Το πετρόχτιστο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί ένα μικρό αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Πίσω από τ’ εξωκλήσι κυριαρχεί η αμφιθεατρική όψη της Ραψάνης, ενώ ολόγυρα απλώνεται ένα δάσος από υπεραιωνόβιες βελανιδιές, στην ευρύτερη περιοχή, το δάσος είναι γνωστό ως το ιερό δάσος των Αγίων Θεοδώρων.
Αγία Παρασκευή Τεμπών.
Στην πανέμορφη κοιλάδα των Τεμπών, ( που σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, δημιουργήθηκε από σεισμό που χώρισε τον Όλυμπο από τον Κίσσαβο, ) βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα σε βράχο. Από την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών, πάνω από τον Πηνειό ποταμό, περνά καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που γοητεύεται από το επιβλητικό τοπίο και για να ανάψουν ένα κεράκι στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
 
Αγία Παρασκευή Τεμπών
Μονή Αναλήψεως του Σωτήρα Συκιάς Ελασσόνας.
Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1650 και είχε μεγάλη περιουσία, την οποία χρησιμοποιούσε ως βοήθεια στους φτωχούς, για πληρωμή δασκάλων της γύρω περιοχής και ως υποστήριξη στον Μακεδονικό Αγώνα. Ένα μικρό πηγάδι, που υπάρχει στο Μοναστήρι, ενώ παραμένει ξερό όλο το χρόνο, αναβλύζει αγίασμα την ημέρα της γιορτής του Μοναστηριού.
Μονή των Αγίων Θεοδώρων της Ραψάνης
Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου – Βαλέτσικο Τσαριτσάνης.
Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση 8χλμ. από την Τσαριτσάνη, σε γραφικότατη και κατάφυτη περιοχή. Γνώρισε εποχές ευημερίας κατά τις οποίες η δύναμή του, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεπερνούσε τους 70 μοναχούς. Διατηρούνται το Καθολικό και αρκετά από τα παλιά κελιά ενώ έχουν γίνει και κάποιες εργασίες συντήρησης.

Παναγία Κομνηνείου.
Περνώντας την πανέμορφη και ιστορική κοιλάδα των Τεμπών, στη βορειοανατολική πλευρά του Κισσάβου, σε υψόμετρο 180 μ. είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Παναγίας Κομνηνείου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Είναι κτίσμα Βυζαντινό του 13ου αιώνα και κτίστηκε πάνω στα θεμέλια άλλου παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αιώνα, από το οποίο πολλά γλυπτά τοποθετήθηκαν στο νέο κτίσμα. Σήμερα η Βυζαντινή και ιστορική αυτή Μονή θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα προσκυνήματα της περιοχής, όπου εκατοντάδες προσκυνητές καταφθάνουν στο Μοναστήρι, για να προσευχηθούν αλλά και να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
Ιερά Μονή Ιωάννη Θεολόγου.

Ανηφορίζοντας στις πλαγιές της Όσσας, συναντάμε μέσα από μια καταπληκτική σε ομορφιά διαδρομή το ονομαστό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου και το πανέμορφο δασικό πάρκο, ειδικά διαμορφωμένο για φαγητό στην εξοχή και για ορμητήριο πεζοπορικών διαδρομών στο βουνό. Η Ιερά Μονή με πολλή όμορφη θέα προς τη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους κτισμένη στους λόφους πάνω από τη Βελίκα. (Υπάρχει επιγραφή από το 1776) ανακαινίστηκε το 1854 και τοιχογραφήθηκε το 1860. Στο ιερό υπάρχει εντοιχισμένο θωράκιο του 11ου και 12ου αιώνα.
Παναγία Αγιάς.

Βορειοανατολικά της Αγιάς είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Παναγίας, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και στον Άγιο Παντελεήμονα. Ιδρύθηκε επί Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου το 1263 και ανακαινίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα.
Παναγία Αρμενιώτισσα.

Σε μια καταπράσινη και πολύ όμορφη τοποθεσία, στο Δ.Δ. Αρμενίου, είναι κτισμένος ο Ναός της Παναγίας, που τιμάται στη Ζωοδόχο Πηγή. Ο Ναός κτίστηκε το 1886 και έκτοτε είναι ένα προσκύνημα όπου κάθε μέρα καταφθάνουν πιστοί κοντά στο προσκύνημά Της, για να προσκυνήσουν ευλαβικά τη θαυματουργή εικόνα Της και να ζητήσουν τη Χάρη και την Ευλογία Της.

Παναγία Ελεούσα η Δερμελιώτισσα.
Στον καταπράσινο κάμπο του Νομού Λάρισας, κοντά στο Δ.Δ. Σταυρού, βρίσκεται το προσκύνημα της Παναγίας Ελεούσας της Δερμελιώτισσας. Από μια επιγραφή στο εσωτερικό του Ναού, πληροφορούμαστε ότι είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ότι κτίστηκε το 1778. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις γωνιές του Ναού σώζονται κρίκοι από αλυσίδες με τις οποίες έδεναν τους αρρώστους. Το προσκύνημα της Παναγίας Ελεούσας της Δερμελιώτισσας έγινε ξακουστό και ακτινοβολεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα από τα πολλά θαύματα της Παναγίας.
Η περιήγηση στα Μοναστήρια του Νομού, θα ανταμείψει πλουσιοπάροχα αυτόν που αναζητά την αμόλυντη φυσική ομορφιά που όλο και λιγοστεύει, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου και θα γεμίσει την ψυχή του προσκυνητή που διψά για πνευματική στήριξη και αισθητική απόλαυση μέσα στην ασχήμια των ημερών μας. @Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Μ. Δευτέρα 21 Απριλίου 2008. Παρουσίαση από την Αίγλη Μότσιου «Ο θρησκευτικός τουρισμός στο νομό Λάρισας». www.eleftheria.gr
@Εφημερίδα Η ΕΚΔΟΣΗ, Μ. Τετάρτη 23 Απριλίου 2008. «Η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νομό Λάρισας» της Αίγλης Μότσιου http://www.ekdosi.gr/
@Ιστοσελίδα aplarisa, Ο θρησκευτικός τουρισμός στο νομό Λάρισας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.