Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδριακός Τουρισμός στη Λάρισα.


Ο συνεδριακός τουρισμός, η πλέον δυναμική εναλλακτική μορφή τουρισμού, είναι η συμμετοχή διαφόρων ατόμων σε κάθε είδους συνέδριου, έκθεσης, ημερίδας, σεμιναρίου, σύσκεψης ή συνεδρίασης με επιστημονικό, επιχειρηματικό ή άλλο ενδιαφέρον με σκοπό την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση.
Ο συνεδριακός τουρισμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά σε διεθνές επίπεδο. Η αγορά αυτή αφορά συνήθως επισκέπτες υψηλού εκπαιδευτικού και οικονομικού επιπέδου, οι οποίοι κινούνται σε καταλύματα υψηλών κατηγοριών, είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα, αλλά απαιτούν και υψηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών και προϊόντων.
Ο διοργανωτής συνεδρίου είναι πολύ απαιτητικός, πλήρως ενημερωμένος, πολυταξιδεμένος και πολύ καλός γνώστης του παγκοσμίου συνεδριακού προϊόντος. Χάρη στη μεγάλη προσφορά του προϊόντος, ο πελάτης – διοργανωτής συνεδρίου γνωρίζει καλά το τι ακριβώς ζητάει, ενώ διενεργεί έρευνα αγοράς με στόχο τον εντοπισμό της καλύτερης τιμής και της υψηλότερης σχέσης ποιότητας / τιμής διότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, ακόμη και οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες έχουν ως σημαντικό γνώμονα τον έλεγχο του κόστους.
Ο συνεδριακός τουρίστας συνδυάζει την εργασία με την αναψυχή, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ο,τι αφορά στη συνεδριακή υποδομή, όσο και στις υποδομές γενικότερα. Συνήθως είναι υψηλής κοινωνικής στάθμης και ανώτερου οικονομικού επιπέδου. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη η οποία αυξάνεται με την εξασφάλιση των βασικών του αναγκών την οποία προσφέρουν πολλές φορές διάφοροι σπόνσορες,
Τους συνεδριακούς τουρίστες, πολλές φορές, τους συνοδεύουν και άτομα του οικογενειακού ή εργασιακού περιβάλλοντος οπότε δημιουργείται μία άλλη ομάδα τουριστών, οι συνοδοί, η οποία και αυτή είναι αρκετά υπολογίσιμη τόσο από τους οργανωτές των συνεδρίων όσο και από τις τουριστικές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν κατά κόρον τα συνέδρια.
Η ιατρική, οι επιστήμες, η τεχνολογία και η βιομηχανία παραμένουν τα αντικείμενα επί των οποίων διοργανώνονται τα περισσότερα συνέδρια. Ο χρόνος παραμονής τους στον τουριστικό προορισμό κυμαίνεται συνήθως από 3 έως 5 ημέρες, ενώ υπάρχει η πιθανότητα παράτασης της παραμονής τους για μεγαλύτερο διάστημα, με την μορφή κάποιων άλλων μορφών τουρισμού. Βασικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση διαδραματίζει η ικανότητα ενός τόπου να προσελκύσει την προσοχή του συνεδριακού επισκέπτη.
Η περίοδος αιχμής του συνεδριακού τουρισμού σημειώνεται κυρίως τους μήνες  Φεβρουάριο έως Μάιο και Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Συντελεί στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και συμβάλλει στην προσέλκυση αυξημένου εισοδηματικού επιπέδου τουριστών. 
Σε ότι αφορά στη χώρα μας, επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων & Διασκέψεων (International Congress and Convention Association, ICCA) δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει περί το 1,9% της παγκόσμιας αγοράς, όταν μεμονωμένα η πόλη της Βιέννης έχει μερίδιο μεγαλύτερο του 2,5%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό 5% ετησίως, και ότι η  Ελλάδα μπορεί να ανέλθει από την 22η θέση που βρίσκεται σήμερα, στη 15η θέση παγκοσμίως από πλευράς κορυφαίων διοργανώσεων αποκτώντας μερίδιο 2,1% της παγκόσμιας πίτας έως το 2017. Πρόκειται για μία διαπίστωση αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα.
Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη κάθε χώρας. Ειδικότερα για την Ελλάδα η προβολή της στο παγκόσμιο σκηνικό ως ιδανικός συνεδριακός προορισμός αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα αρκετών υπουργείων για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λίγα και μικρά βήματα έχουν γίνει για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη του, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα  διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων γειτονικών, ανταγωνιστικών χωρών της Μεσογείου. Αυτά είναι: α) Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες, μοναδική φυσική ομορφιά, εξαιρετική ελληνική γαστρονομία, υψηλού επιπέδου φιλοξενία, νυχτερινή διασκέδαση, το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ο επισκέπτης στην χώρα μας και φυσικά η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που συναντά κανείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. β) Οι σύγχρονες υποδομές και μία σειρά από καλά οργανωμένες και ανακαινισμένες ξενοδοχειακές μονάδες. γ) Η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διοργανώσει διεθνείς εκδηλώσεις μεγάλου μεγέθους. δ) Η Ελλάδα διαθέτει πλέον αξιόλογα συνεδριακά κέντρα σε γνωστούς προορισμούς αναψυχής.
Επιπλέον πλεονέκτημα θεωρείται βεβαίως και η αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά. Οι επαγγελματικές κοινότητες της Ελλάδας διεξάγουν εκατοντάδες συνέδρια κάθε χρόνο και η ζήτηση για χώρους υψηλής ποιότητας συνεχώς αυξάνεται.
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές που  μπορεί να αναπτυχθεί στην Λάρισα. Σημειώνω, ότι όταν αναφερόμαστε στο συνεδριακό τουρισμό, δεν πρέπει να τον ταυτίζουμε αναγκαστικά με συνέδρια άνω των 1.000 συνέδρων που διεξάγονται σε υπερπολυτελή συνεδριακά κέντρα του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ρώμης, του Τόκιο, της Γενεύης κ.ά.  Πρώτα απ' όλα η Λάρισα  δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτές τις πόλεις και κατά δεύτερο λόγο αυτού του μεγέθους συνέδρια αντιστοιχούν μόλις στο 10% του συνόλου των συνεδρίων που διεξάγονται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Η πλειονότητα των συνεδρίων αφορά μικρού ή μεσαίου μεγέθους συνέδρια τα περισσότερα των οποίων διεξάγονται σε μικρές ή μεσαίες πόλεις. Συγκεκριμένα το 30-40% αφορά συνέδρια έως 100 ατόμων και 27- 33% συνέδρια 101 έως 250 ατόμων. Δηλαδή τα συνέδρια, μικρού και μεσαίου μεγέθους, αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 όλων των συνεδρίων.
Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Λάρισα, όπως και για κάθε τόπο που επιδιώκει την ανάπτυξή του, επειδή θα προκαλέσει αύξηση κρατήσεων σε υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχεία στην αρχή και το τέλος της περιόδου (Μάιο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) γεγονός που θα επιφέρει βελτίωση των ποσοστών πληρότητας αυτών των μονάδων, θα τονώσει την αγορά, και εφόσον παγιωθεί αυτή η κατάσταση θα δημιουργηθούν σοβαρές προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (Απρίλιο και Νοέμβριο). Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν εάν αυτή η μορφή τουρισμού συνδυαστεί σωστά με άλλες σχετικές μορφές που προσελκύουν ειδικές κατηγορίες τουριστών που δεν έχουν χρονικές δεσμεύσεις για τις μετακινήσεις τους (όπως οι συνταξιούχοι) ή που μπορούν εύκολα  να διευθετήσουν το χρόνο τους για την πραγματοποίηση μετακινήσεων μιας τουλάχιστον εβδομάδας (όπως οι επιχειρηματίες).
Υπενθυμίζω επίσης ότι οι δαπάνες των συνέδρων, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, είναι κατά μέσο όρο διπλάσιες ή τριπλάσιες απ' ότι των υπολοίπων τουριστών και παρουσιάζουν σημαντική ελαστικότητα. Τέλος τα συνέδρια αποτελούν συνήθως επικερδείς πρωτοβουλίες για τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Λάρισας είναι σημαντικά. Γεωγραφικά κατέχει μία κεντροβαρή θέση στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Ο πλούτος του,  είναι το φυσικό του περιβάλλον, ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, το οποίο αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο νομός μας ζεστός και φιλόξενος, ελκυστικός για τους επισκέπτες, ικανός να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει μεγάλες διοργανώσεις. Στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για την πραγματοποίηση συνεδρίων, όπως άριστα εξοπλισμένοι χώροι, υψηλής ποιότητας καταλύματα, οδικές συγκοινωνίες, και νυχτερινή διασκέδαση. Πραγματοποιούνται ήδη επιστημονικά και επιχειρηματικά συνέδρια, εκθέσεις ή συναντήσεις και, επομένως, δεν θα είναι δύσκολο να πειστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι η Λάρισα μπορεί να αποτελέσει τόπο διοργάνωσης συνεδρίων. Τέλος, αξίζει να τονισθεί, ότι η Λάρισα προετοιμάζετε να διοργανώσει και να φιλοξενήσει (μαζί με τον Βόλο) τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013.
Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού θεωρείται μείζονος σημασίας για την τουριστική βιομηχανία στο σύνολό της, καθώς αυτή η μορφή εναλλακτικού  τουρισμού μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή του, αλλά και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επίλυσης δύο εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός. Αφενός, να συντελέσει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και αφετέρου να συμβάλλει στην προσέλκυση αυξημένου εισοδηματικού επιπέδου τουριστών.

@  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ από την Αίγλη Μότσιου «Συνεδριακός Τουρισμός στη Λάρισα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.