Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εξαιρετική η παράσταση «Υπηρέτης 2 αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.



Χθες στο Κηποθέατρο Λάρισας, το θεατρικό κοινό είχε την χαρά να παρακολουθήσει μία εξαιρετική παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που περιοδεύει ανά την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
Ευχάριστη, κεφάτη, καλοπαιγμένη, με χορούς και μουσικές, η παράσταση «Υπηρέτης δύο αφεντάδων». Οι απίθανες κωμικές συγκρούσεις, το ερωτικό πάθος, η κοινωνική κριτική και η ευρηματική δομή του, καθιστούν τον Υπηρέτη δύο Αφεντάδων ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου. Η πλοκή του έργου βασίζεται στην παρεξήγηση και την απόκρυψη της πραγματική ταυτότητας των προσώπων.
Εξαιρετικός ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ως Τρουφαλδίνο, αεικίνητος, χωρατατζής, με καθαρό κωμικό λόγο, έκπληξη ήταν η Φαίη Ξυλά στο ρόλο του άντρα, απολαυστικοί ήταν όλοι οι ηθοποιοί, ευφάνταστες χορογραφίες του Κυριάκου Κοσμίδη.

Πληροφορίες για την παράσταση:
Το έργο
«Πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει ο σοφός λαός μας. Έτσι και ο δαιμόνιος υπηρέτης Τρουφαλδίνο στην ανάγκη του για επιβίωση, αναλαμβάνει να υπηρετήσει δυο αφεντάδες ταυτόχρονα. Η πονηριά του, η εξυπνάδα αλλά και το θράσος του είναι τα εφόδιά του για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, αλλά δημιουργούν παράλληλα και κωμικά μπερδέματα που προκαλούν γέλιο. Ο πολυμήχανος Τρουφαλδίνο κάνει διαρκώς γκάφες που προσπαθεί να καλύψει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά καταφέρνει να κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο αφέντες, ενώ σε όλο αυτό το κωμικό γαϊτανάκι περιπλέκεται ο έρωτας των δύο αφεντικών του.
Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», του Κάρλο Γκολντόνι, είναι ένα έργο διαχρονικό, απλό, κατανοητό, που αναδεικνύει το πρόβλημα της ανεργίας και της αγωνίας για επιβίωση των ανώτερων κοινωνικών τάξεων στο βάθος των αιώνων. Είναι γραμμένο στα μέσα του 18ου αιώνα και σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένας παμπόνηρος και δαιμόνιος υπηρέτης, στην ανάγκη του για επιβίωση, αναλαμβάνει να υπηρετήσει ταυτόχρονα δύο αφεντάδες. Και ενώ όλα δείχνουν αίσια, οι δύο κύριοί του βρίσκονται την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο. Με ζωηρή φαντασία και γρήγορο μυαλό, ο υπηρέτης μας προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, περιπλέκοντας τις συγκυρίες με το σκέρτσο και την εξυπνάδα του. Ο υπηρέτης του Γκολντόνι, μας διδάσκει πόσο πολύτιμη είναι η αφοσίωση για τον άνθρωπο, αφού του δίνει ένα μεγάλο εφόδιο να καλυτερέψει τη ζωή του. Μέσα σε ένα κλίμα παιχνιδιού, με ευφυή ευρήματα, ξεκαρδιστικές καταστάσεις, χορό, τραγούδι και λαμπερά κοστούμια, ο υπηρέτης της παράστασης, διασκεδάζει το κοινό με τις γκάφες του.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ερρίκος Μπελιέ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Κακλέας
ΣΚΗΝΙΚΑ: Μάνος Παντελιδάκης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βάλια Μαργαρίτη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κυριάκος Κοσμίδης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ήστυ Νουρμάλα
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Ειρήνη Τσακίρη

ΔΙΑΝΟΜΗ
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρουφαλντίνο)
Φαίη Ξυλά (Βεατρίκη Ρασπόνι)
Γιώργος Χρυσοστόμου (Ρομπέρτο Αρετούζι)
Αλέξανδρος Μυλωνάς (Πανταλόνε Μπιζονιόζι)
Αννίτα Κούλη (Κλαρίσσα, κόρη του Πανταλόνε)
Κίμων Φιορέτος (Ντοττόρε Λομπάρντι, αρλεκίνος)
Γιώργος Παπαγεωργίου (Σίλβιο, γιος του Ντοττόρε Λομπάρντι)
Βαγγέλης Χατζηνικολάου (Μπριγκέλλα)
Μένη Κωνσταντινίδου (Σμεραλντίνα)
Μάρα Βλαχάκη (υπηρέτρια Πανταλόνε-πόρνη στο λιμάνι-προσωπικό ξενοδοχείου)
Αλαϊν Ριβέρο (υπηρέτης Πανταλόνε-αλήτης στο λιμάνι-το είδωλο του Τρουφαλντίνο-προσωπικό ξενοδοχείου)
Ιβάν Σβιτάϊλο (υπηρέτης Πανταλόνε-προσωπικό ξενοδοχείου)

Ο θίασος συμμετέχει στις εικόνες του Καρναβαλιού, της commedia dell, arte και του σερβιρίσματος
Χορεύουν οι: Αλαϊν Ριβέρο-Ιβάν Σβιτάϊλο


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ (Μιχάλη Αεράκη)

Το Θέατρο Κρήτης πιστό στο ραντεβού του τα τελευταία χρόνια με το θεατρόφιλο κοινό όλης της χώρας θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι τον «Υπηρέτη δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι.
Με πολύ χαρά συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά με έναν από τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες που είναι ο Γιάννης Κακλέας.
Χαιρόμαστε επίσης που θα συναντηθούμε με ένα επιτελείο καλών ηθοποιών όπως είναι ο πολλά υποσχόμενος για το αύριο του Ελληνικού θεάτρου Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Η εμπειρία και η μέχρι τώρα καλλιτεχνική διαδρομή του Αλέξανδρου Μυλωνά αποτελεί για το Θέατρο Κρήτης μία εγγύηση.
Είμαστε περήφανοι και για τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς συντελεστές που θα συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της καλοκαιρινής μας παραγωγής.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ (Γιάννη Κακλέα)

Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μια διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά.
Η περιπέτεια για την κατάκτηση του αντικείμενου του πόθου του αφέντη, συνυπάρχει με την περιπέτεια για τον κορεσμό της πείνας του υπηρέτη, που επιστρατεύει όλη του την τέχνη για να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που μόνο δημαγωγικά ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των αναγκών του.
Οι απίθανες κωμικές συγκρούσεις, το ερωτικό πάθος, η κοινωνική κριτική και η ευρηματική δομή του, καθιστούν τον «Υπηρέτη δύο Αφεντάδων» ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

*Βίντεο: www.youtube.com/watch

**Ιστοσελίδα αποΛάρισα, 29 Ιουλίου 2011, ΘΕΑΤΡΟ: Εξαιρετική η παράσταση «Υπηρέτης 2 αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, της Αίγλης Μότσιου.  http://www.apolarisa.gr/index.php?page=article&article_id=2201

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.