Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ελλάδα! Η Ελλάδα μας! Η πατρίδα μας! Ο τόπος μας!

Η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Είναι λοιπόν προφανές ότι όποιος μαγεύεται από την πατρίδα μας μαγεύεται κυρίως από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την κλασική πολιτιστική κληρονομιά της.
Αξίες ανεκτίμητες η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας, τα φυσικά μνημεία, τα προφορικά μνημεία, τα αρχιτεκτονικά μνημεία, η από αιώνες δημιουργική χρηστική τέχνη, η καλλιτεχνία. Η Ελληνικότητα εν γένει η οποία απορρέει από τις ρίζες* μας από την ιδεολογία μας και την ταυτότητά μας.
Αλλά ένα ταξίδι στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα ταξίδι στην αρχαιότητα. Καθώς ο φυσικός της χώρος είναι γεμάτος οροσειρές, ποικιλόμορφες ακτές και ειδυλλιακές παραλίες. Σχεδόν όλο το χρόνο η Ελλάδα μας βρίσκεται στη τρυφερή αγκαλιά του χαμογελαστού ήλιου, ο οποίος τη ζεσταίνει και κάθε βράδυ με τρυφερότητα την παραδίδει στην αγκαλιά της σελήνης που μαζί με τα άστρα τη νανουρίζουν.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η πατρίδα περήφανων και εξαιρετικά φιλόξενων ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή.

Αυτός ο περήφανος και πολυβασανισμένος ελληνικός λαός μας –διχασμένος τις περισσότερες φορές, βγάζει τα μάτια του εκλέγοντας αντιπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι, κατά το σύνηθες εγκληματούν κατά της Ελλάδας, της πατρίδας μας, μόνο και μόνο από ΕΓΩΙΣΜΟ, από ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, από ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, από ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ για ΠΛΟΥΤΗ και απ' άκρατη ΒΟΥΛΙΜΙΑ για ΕΞΟΥΣΙΑ, διαχρονικά φαινόμενα-, με τη βαθειά πίστη του στο Θεό και στον Υιό Του, και σύμμαχους την Υπέρ Αγία Θεοτόκο και Μητέρα όλων μας, τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, τους αρχαγγέλους, τους αγγέλους, τους Αγίους και τις Αγίες και  τους/τις Οσιομάρτυρες αγωνίστηκε, αγωνίζεται και ελπίζει για ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά του.

Σήμερα κλείνω ένα κύκλο που άνοιξα το 2013. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Φοίτησα στο Τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Ήταν ένα μοναδικά υπέροχο ταξίδι γνώσεων. Ίσως το μοναδικό ταξίδι που απόλαυσα τόσο μα τόσο πολύ κι ας ήταν απαιτητικές οι σπουδές. Χρειάστηκε σκληρή πνευματική εργασία και αφοσίωση για να ολοκληρωθούν δώδεκα ενότητες  (12). Αυτό μεταφράζεται, πάρα πολύ μελέτη από ύλη εκτός των τόμων του ΕΑΠ και τα βιβλία του εμπορίου που αποτελούσαν την εκάστοτε ενότητα, σε σαράντα-οκτώ (48 ) εργασίες και δώδεκα (12) γραπτές εξετάσεις.

Στα θετικά αυτού του ταξιδιού ήταν ότι γνώρισα συνοδοιπόρους, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με αξίες και διάθεση προσφοράς. Γιατί χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί κάποιος από επαρχιακή πόλη να σπουδάσει στο ΕΑΠ. Έχουμε πολλές βιβλιοθήκες (δημοτικές και επιστημονικές) αλλά δεν υπάρχει βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο τμήμα. Και οι συνοδοιπόροι συμφοιτητές μας από Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη μάς έστελναν την έξτρα υποχρεωτική βιβλιογραφία που έβρισκαν, για τον εαυτό τους, για τη συγγραφή των εργασιών.

Γνώρισα, από την πρώτη φοιτητική χρονιά 2013-2014 αξιόλογους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που γίναμε φίλοι και εν μέρει τους χρωστώ το πτυχίο μου γιατί πριν δύο (2) χρόνια όταν ασθένησε η μητέρα μου ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω. Επίσης με μία καλή μου φίλη ανανεώσαμε τη φιλίας μας η οποία μετρά δεκαετίες και σε πολλά σημεία είχαμε κοινή πορεία. Συνεπώς, από το ταξίδι γνώσεων στον Ελληνικό Πολιτισμό, αποκόμισα γνώσεις και έγινα πλούσια με τη φιλία των τεσσάρων (4) ανθρώπων.

Σταδιακά, αφού πρώτα ξεκουραστώ, θα αναρτήσω τις εργασίες μου πρώτον γιατί είναι δικές μου και δεύτερον θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστούν από «ανήσυχους» ανθρώπους που «διψούν» για γνώση.

Προς το παρόν συγκέντρωσα την αρθογραφία μου, στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, για τον Τουρισμό, για να θυμηθούμε τη φυσική ομορφιά και ψήγματα ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας.

Ακολουθεί η αρθρογραφία:

Η εικόνα του τουριστικού προορισμού.
Ο τουρισμός ως προτεραιότητα στο νομό Λάρισας.
Δήμος Κάτω Ολύμπου - Ανάταση Ψυχής!!!
Το γραφικό Σκλήθρο με τις ειδυλλιακές παραλίες του.
Λιβάδι Ολύμπου, μαγευτικό κάθε εποχή!
Ο θρησκευτικός τουρισμός στο νομό Λάρισας
Διαδρομές / Κίσσαβος.
Τσαριτσάνη, Ατίθαση και Υπερήφανη.
Όλυμπος, το βουνό των θεών, των θρύλων και των παραδόσεων.
Μεταξοχώρι, για τους ρομαντικούς!
Ο βυζαντινός Ναός της Ακαταμαχήτου Παναγίας.
Καρίτσα για χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία.
Καλλιπεύκη
Αποκριά στον Τύρναβο.
Συνεδριακός Τουρισμός στη Λάρισα.
Ο Αγροτουρισμός ως παράγοντας ανάπτυξης του Νομού Λάρισας.
Τρίκαλα: Ερωτεύσιμη Πόλη
Τουριστική Προοπτική της επαρχίας Ελασσόνας
Πολιτιστικός τουρισμός και προτάσεις ανάδειξής του.
Σκήτη, παιχνίδια σε μπλε και πράσινο.

Σπηλιά, το μπαλκόνι του Κισσάβου

Φίλες και Φίλοι εύχομαι να είμαστε Ψυχικά και Σωματικά Υγιείς!
Να αγαπάμε αλλήλους!
Να χαμογελάμε!
Εύχομαι να θυμόμαστε πάντα,
α) να είμαι αισιόδοξη/αισιόδοξος και να προσπαθώ για ψυχική ανάταση, καθώς την τρικυμία διαδέχεται η γαλήνη και τις καταιγίδες οι ηλιόλουστες μέρες, διδάσκοντας και στον πιο απαισιόδοξο ακόμη άνθρωπο τη δύναμη της ελπίδας και την αξία της υπομονής (Καδάς Ν. Σωτήριος,  Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, Άγιο Όρος, στ’2014, σ.15).
β) ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος και μοναδικός, ο καθένας και η καθεμία από εμάς είναι μία ξεχωριστή, μοναδική, πολύ ιδιαίτερη ψυχή και αξίζουμε πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε, αξίζουμε τα καλύτερα!!!  Κι αυτό πρέπει να το λέμε συνέχεια στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Αίγλη Μότσιου

*να θυμάμαι πώς το φυτικό βασίλειο δεν αναπτύσσεται, δεν αναπνέει, δεν ζει χωρίς τις ρίζες του. Το ίδιο ισχύει και για το ζωικό βασίλειο, στο οποίο ανήκω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.