Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το γραφικό Σκλήθρο με τις ειδυλλιακές παραλίες του.

Θέα από το Σκλήθρο
Εκεί όπου η αρμύρα της θάλασσας σμίγει με το θρόισμα των δέντρων του βουνού είναι φωλιασμένο το γραφικό Σκλήθρο, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στο κατάφυτο Μαυροβούνι το οποίο θεωρείται το λίκνο των Κενταύρων, σε υψόμετρο 440μ., σε σημείο που να μην είναι ορατό, απέχει από τη Λάρισα 67,5χλμ και 30χλμ από την Αγιά. Το καταπράσινο Σκλήθρο με τα αιωνόβια πλατάνια τα οποία είναι ντυμένα με κισσούς και δημιουργούν φυσικά πανύψηλα «τείχη», με τις οξιές, τις καστανιές και τις βελανιδιές, χτίστηκε  κατά τη  διάρκεια της δουλείας στην οχυρή θέση που βρίσκεται σήμερα, ώστε να αποφεύγονται οι πειρατικές επιθέσεις. Λέγεται πως το όνομά του το πήρε επειδή στη θέση του υπήρχε ένα αιωνόβιο δέντρο σκλήθρο – ένα είδος υδρόφυλλου φυτού. Παλιά η ονομασία του χωριού  ήταν Κεστενέ-Κιόι, που σημαίνει Καστανοχώρι, το όνομα αποδίδεται, κατά την παράδοση,  από τις καστανιές που φυτεύτηκαν για εκμετάλλευση, παραγωγή και εμπορία κάστανου, σ’ ολόκληρο το Αιγαίο. Το Κεστενέ-Κιόι ανήκε στο Δήμο της Κασθαναίας με έδρα το Κεραμίδι. Κατά τους ιστορικούς, η Κασθαναία είναι η πόλη της ήρεμης καστανιάς και ήταν προφανώς εστία εξαπλώσεως και κύριος τόπος εξαγωγής των κάστανων. Επίσης στην παραλία της αρχαίας Κασθαναίας σκόρπισαν τα συντρίμμια του περσικού στόλου μετά την ήττα του Ξέρξη το 480 π.Χ.. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως τα ερείπια από τα τείχη μιας πόλης, στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, είναι η αρχαία Κασθαναία. Το Σκλήθρο το 1912 αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα, σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγιάς και περιλαμβάνει τους οικισμούς Ρακοποτάμου και Ισιώματα με τις μαγευτικές παραλίες Ρακοποτάμου, Μεταλλείο (Ισιώματα) και Γλυμένης Μύλου.
Πηγαίνοντας προς τη πλατεία του χωριού
Το Σκλήθρο διατηρεί τα πετρόχτιστα γραφικά του δρομάκια, την πανέμορφη πλατεία με την τεράστια φλαμουριά. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τις τοπικές λιχουδιές στα γραφικά ταβερνάκια και να απολαύσει τον καφέ του στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί και να απολαύσει την παρθένα φύση στις πηγές/βρύσες Τρανή, Καρδάρα, Συκιά και Μπουμπουλήθρα. Καλντερίμι οδηγεί στην πηγή Συκιά. Ενδιαφέρον έχει το  γεφύρι  που είναι κατασκευασμένο με  πελεκητή πέτρα και παρόχθια από το γεφύρι, είναι ο παλιός νερόμυλος δείγμα της καθημερινότητας των κατοίκων κατά το παρελθόν.
Οι κορυφές Κούτρα 650μ. και Κουτλ 850μ. υψόμετρο δημιουργούν στον επισκέπτη ευχάριστο αίσθημα ξεκούρασης και γαλήνης με την πανοραμική τους θέα. Επίσης από τη θέση Καραγιάννη διακρίνεται το Αιγαίο, το Πήλιο και η Χαλκιδική. Αξίζει η επίσκεψη στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό και στα ξωκλήσια των Προφήτη Ηλία, Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη.
 
Πλατεία
Η περιοχή είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, γύρω από το χωριό βρίσκεται το δημοτικό δάσος Σκλήθρου, η συνολική του έκταση είναι 35.380 στρέμματα από τα οποία 21.490 είναι δασοσκεπής, τα 4.950 μερικώς δασοσκεπής, 3.940 καλλιεργούμενες εκτάσεις και 5.000 γυμνές – άγονες εκτάσεις. Το δασόκτημα ανήκει εξ ολοκλήρου εντός του δικτύου προστατευομένων περιοχών Natura 2000 και  συνορεύει ανατολικά με το Αιγαίο Πέλαγος, δυτικά με το δάσος Ελάφου, βόρεια με το δάσος Πολυδενδρίου (πρώην βασιλικό κτήμα) και νότια με το μοναστηριακό δάσος της Ιεράς Μονής Φλαμπουρίου.
Στην περιοχή ρέει ο Ρακοπόταμος, που πηγάζει από το Μαυροβούνι, περνά από το  γεφύρι και χύνεται στο Αιγαίο - παραλία Ρακοποτάμου, περνώντας από χαράδρα, όπου πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες, όπως το Canyoning που γίνεται στο πανέμορφο φαράγγι του Ρακοποτάμου με τους καταρράκτες και με τις πεντακάθαρες φυσικές λίμνες. Μοναδικοί σχηματισμοί του σχιστόλιθου από τη φυσική διάβρωση του νερού, οργιώδης βλάστηση σε σημεία του φαραγγιού και άφθονη ροή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών. Μοναδική εμπειρία η κατάβαση μέσα ή δίπλα σε καταρράκτες και το κολύμπι σε κρυστάλλινες φυσικές λίμνες για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.
Πολυδένδρι, Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου
Δεξιά από το Πολυδένδρι είναι η παραλία Παπακώστα με αμμουδιά, πεντακάθαρα και δροσερά νερά και στις άκρες της τα βράχια με κόκκινες αποχρώσεις. Η παραλία του Ρακοποτάμου που συνδυάζει την ομορφιά με τους πανέμορφους καταρράκτες στη διαδρομή του χειμάρρου, αποτελείται από δύο κόλπους με απίστευτη φυσική ομορφιά, η πρόσβαση στον πρώτο είναι εύκολη και μαζεύει αρκετούς παραθεριστές. Η πρόσβαση στο δεύτερο, ο οποίος δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και δεν είναι ορατός από το δρόμο, γίνεται από ένα φυσικό μονοπάτι. Ο επισκέπτης από το γεφύρι θα κατεβεί πεζός το μικρό μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία. Η παραλία του Ρακοποτάμου εναλλάσσει την αμμουδιά με το βραχώδεις τοπίο, τα όρια της ορίζονται από το πυκνό δάσος που την κυκλώνει προσφέροντας στον επισκέπτη απόμερες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, ιδανικές για κολύμπι, ψάρεμα και  ξεκούραση. Παλαιότερα, το δεύτερο (νότιο) μέρος της παραλίας ήταν η προτίμηση των «φίλων της φύσης», δηλαδή παραλία γυμνιστών. Η άγρια ομορφιά του κολπίσκου, η αίσθηση της απομόνωσης και τα πεντακάθαρα δροσερά νερά του Αιγαίου βοήθησαν την παραλία να γίνει τόσο γνωστή που την επισκέπτονταν ακόμη και ευρωπαίοι γυμνιστές. Με τα χρόνια ο γυμνισμός ατόνησε και τη θέση του πήρε το ελεύθερο κάμπιγκ.
Εκτός από την παραλία του Ρακοποτάμου, οι παραλίες Μεταλλείο (Ισιώματα) και Γλυμένης Μύλου  είναι εξίσου πανέμορφες με πεντακάθαρα νερά, βρίσκονται μετά το Ρακοπόταμο προς το Κεραμίδι. Μεγάλο κομμάτι της διαδρομής εξελίσσεται δίπλα στο γκρεμό και πάνω από τη θάλασσα, υπάρχει πινακίδα για μονοπάτι Σκλήθρο – Μύλο Γλυμένη. Η παραλία έχει ωραία χρωματιστή άμμο, βότσαλα και μέσα από τη θάλασσα ξεπροβάλει ο βράχος Σούρλεγκο. Στην άκρη του κολπίσκου είναι το παλιό ορυχείου Ταλκ, εκεί υπάρχουν παλιά κτίσματα του ενετικού μεταλλείου και ο οικισμός ονομάζεται Ισιώματα.
Παραλία ρακοποτάμου 
Η περιοχή είναι μαγευτική από κάθε άποψη και ενδείκνυται για εξερευνήσεις.  Προτεινόμενες διαδρομές για πεζοπορία, για ποδηλασία ή με αυτοκίνητο: α) Σκλήθρο, Κεραμίδι. Το κοντινότερο χωριό προς το Νότια, στα όρια των δύο θεσσαλικών νομών είναι το χωριό Κεραμίδι.  Η πρόσβαση σήμερα γίνεται μέσω χωμάτινης παραθαλάσσιας διαδρομής 13χλμ. (ο δρόμος δεν είναι καλός χρειάζεται προσοχή), η οποία σχεδιάζεται να ασφαλτοστρωθεί σύντομα. Αν και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής δεν υπάρχουν παρά βράχια, χαράδρες, γκρεμοί και βαθιά νερά, η διαδρομή είναι όμορφη, καθώς μας αποκαλύπτει το άγριο θαλασσινό πρόσωπο της Θεσσαλίας. β) Σκλήθρο, Δάσος Πολυδενδρίου. Ένα μικρό τμήμα είναι ανοιχτό για το κοινό και έχει οργανωθεί ως χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων, στις υπόλοιπες εκτάσεις η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο. Άξιες λόγου οι εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο κτήμα, πρόκειται για  δύο εκκλησίες του 16ου αιώνα αφιερωμένες στην Παναγία, που έχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Επίσης στο κτήμα υπάρχουν τα κτίρια του βασιλικού περιπτέρου και του σπιτιού του επιστάτη. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο οργανωμένα δάση αναψυχής με χώρους διαμορφωμένους για περιήγηση, πικνίκ, πεζοπορία, ποδήλατο και περιβαλλοντική εκπαίδευση.  γ) Σκλήθρο, Λίμνη Σκήτης. Ο φυσιολάτρης μπορεί να θαυμάσει το άγριο απομονωμένο τοπίο της πανέμορφης λίμνης. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Παρατηρητήριο από όπου  μπορεί  να θαυμάσει τη γύρω περιοχή και την νύχτα τον έναστρο ουρανό. δ) Παραλία, Σκλήθρο, Σκήτη, Έλαφος, Κεραμίδι, Ρακοπόταμος. Μία δύσκολη διαδρομή στο πανέμορφο Μαυροβούνι που συνδυάζει χωμάτινες περιπέτειες στο βουνό και απολαυστικές παραλίες στη θάλασσα. ε) Σκλήθρο, θέση Ισιώματα, θέση Μεταλλείο, με συνολικό μήκος 5χλμ, εκτείνεται δε στο κοινοτικό δάσος Σκλήθρου. Κατά μήκος του μονοπατιού δημιουργήθηκαν υποδομές ανάπαυσης και αναψυχής (κιόσκια, παγκάκια, πέτρινες βρύσες) στις θέσεις Άγιοι Ταξιάρχες και Προφήτης Ηλίας για τους περιπατητές.
παραλία ρακοποτάμου
 Το χωριό πανηγυρίζει στην κεντρική πλατεία στις 29/6 των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στα πλαίσια του φεστιβάλ Φιλοκτήτεια στις 20/7 στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος Σκληθριωτών αναλαμβάνει τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τη γιορτή Μανιταριού που πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια το Φθινόπωρο. Στη γιορτή οι φίλοι του μανιταριού  ανταλλάσσουν γνώσεις  και εμπειρίες για τα μανιτάρια και δοκιμάζουν μανιταρογεύσεις. Στο Σκλήθρο υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο και Βιβλιοθήκη  που λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες.
Στον ίσκιο του Κισσάβου, στο κατάφυτο Μαυροβούνι, βρίσκεται το γραφικό χωριό Σκλήθρο, με τις ειδυλλιακές παραλίες του οι οποίες σχηματίστηκαν από  τη φυσική ένωση του Μαυροβουνίου με το Αιγαίο.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κυριακή 7 Αυγούστου 2011. Ταξιδιωτικά από την Αίγλη Μότσιου. «Το γραφικό Σκλήθρο με τις ειδυλλιακές παραλίες του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.