Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Τουριστική Προοπτική της επαρχίας Ελασσόνας


Η επαρχία Ελασσόνας, ένας πανάρχαιος τόπος, τραχύς, παρθένος, ένδοξος, αλλά ζεστός και φιλόξενος.  Βαδίζοντάς την, ο ντόπιος αλλά και ο ξένος επισκέπτης - περιηγητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει ένα χώρο με ποικίλες φυσικές ομορφιές, σε ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο και να περπατήσει στα χνάρια της ανθρώπινης παρουσίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ξεκινώντας από το σήμερα θα φτάσει στη χώρα του μύθου. Την ανθρώπινη παρουσία, εδώ στην επαρχία θα την ψηλαφίσει σε κάθε γωνιά  από τη μυθολογία, την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό. Θα νιώσει επίσης τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των σύγχρονων κατοίκων της. Οι πολίτες της επαρχίας Ελασσόνας είναι αυθεντικοί, αληθινοί, ευγενικοί και φιλότιμοι. Περήφανος λαός, που πολέμησε για την ανεξαρτησία του, διεκδίκησε την ελευθερία του, λαός με ιδανικά, με άποψη και ευαισθησία. Ένας λαός, με βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, το μαρτυρούν οι πολλές Εκκλησίες, τ’ Εξωκλήσια και τα Μοναστήρια.
Η επαρχία Ελασσόνας διαθέτει αξιοζήλευτο φυσικό περιβάλλον και πλούσιους πολιτιστικούς πόρους που αρχίζουν να οργανώνονται και να δημιουργούνται έτσι υποδομές με σκοπό να προσελκύσουν τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου.
Οικοτουριστικά καταλύματα σε ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς (Καρυά, Λιβάδι) κοντά σε περιοχές, όπου προέχει το φυσικό κάλλος, αποτελούν προορισμούς με συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα.  Σ’ αυτό συμβάλλει και η σημαντική προσπάθεια, που γίνεται για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων (Μονές Ολυμπιώτισσας, Σπαρμού, Παλαιοκαρυάς, Κανάλων, το τζαμί του 16ου αιώνα ), των φυσικών μνημείων ( όπως ο Όλυμπος, το βουνό των Θεών, γνωστός για την ιστορική, πολιτισμική και οικολογική αξία του, καθώς και τη σχέση του με τη μυθολογία, συγκεντρώνει όλα τα ελληνικά οικοσυστήματα σε υψομετρική διαβάθμιση , η γέφυρα Βράχων στην τοποθεσία Βαένια στη Κρυόβρυση και τα σπήλαια ), των παραδοσιακών  σπιτιών  σε (Τσαριτσάνη, Λιβάδι) και των αρχαιολογικών χώρων (Πύθιο, Σαραντάπορο, Άζωρος) αυτών των περιοχών. Αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα που εκθέτονται στο Μουσείο Δομένικου, στο Μουσείο της Μάχης Σαρανταπόρου και στο Μουσείο Γεωργάκη Ολυμπίου στο Λιβάδι, τα πέτρινα γεφύρια της Ελασσόνας, της Βερδικούσας, του Λιβαδίου, του Πυθίου, του Δομένικου και της Τσαριτσάνης, και ένας πλούτος παραδοσιακών, ιστορικών και λαογραφικών εκθεμάτων που φιλοξενούνται  στην Στέγη Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Καρυάς.
Ακόμη και το υπέδαφος της περιοχής μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κοίτασμα μίας νέας τουριστικής πρότασης. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν το α) Σπήλαιο ‘’ Άπατη Τρύπα ‘’στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου με μήκος 1800 μ., β) Σπηλαιοβάραθρο Βαλανίδας, γ) Σπηλαιοβάραθρο Παλαιοκάστρου, δ) Σπήλαιο Μόρια Καρυάς, σπήλαια που είναι πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα α) Σπηλαιοβάραθρο Σκαμνιάς Ολύμπου, β)  Σπήλαιο της Οξυάς κοντά στο χωριό Παλιά Σκαμνιά, γ) Σπήλαιο Μελισσότρυπα στην Ελασσόνα, δ) Σπήλαιο Τσαριτσάνης, ε) Σπήλαιο Αρκουδότρυπα Σαρανταπόρου τα οποία μένει όμως να εξερευνηθούν και να αξιοποιηθούν.
Μοναδικές επίσης στιγμές θα ζήσουν οι εραστές της συγκίνησης και της περιπέτειας που θα προτιμήσουν την επαρχία Ελασσόνας. Πολλές διαδρομές και μονοπάτια μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης και να θαυμάσει την άγρια ομορφιά, την επιβλητικότητα του Ολύμπου. Η Φύση κυριολεκτικά στη κάθε της γωνιά σε καλεί να την περπατήσεις και να τη χαρείς.
Το Ορειβατικό Σκι, η ποδηλασία Βουνού, η αναρρίχηση στις κορυφές του Ολύμπου, η καταρρίχηση στη Τσαριτσάνη, η επίσκεψη του Χιονοδρομικού Κέντρου στη ‘’Βρυσοπούλες‘’, η διεξαγωγή αγώνων moto cross στην Καλλιθέα, η διοργάνωση αγώνων αιωροπτερισμού κοντά στο χωριό Καλύβια, είναι στοιχεία που δίνουν μία ξεχωριστή ταυτότητα στην επαρχία.
Σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα, όλοι γνωρίζουμε την επαρχία  ως γη της καπνοκαλλιέργειας,  το ευρύτερο κοινό ωστόσο δεν γνωρίζει ότι παράγει το τυρί φέτα  που έχει αναγνωριστεί διεθνώς, τις περίφημες φράουλες και τα κηπευτικά Κεφαλόβρυσου, παραδοσιακές πίτες (κλουρόπιτα και τυρόπιτα), το ξινό και γλυκό τραχανά, γλυκά του κουταλιού, το μέλι, κρανοποτό, και τις άριστης ποιότητας γαλακτοκομικών  προϊόντων και την υψηλή ποιότητας κρέατος του Δήμου Αντιχασίων, αμύγδαλα, ρίγανη, και τα εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητων πούρων και σιγαρίλος με την ονομασία  "DOMENICO"  του Δήμου Ποταμιάς τα οποία γνωρίζουν ήδη μεγάλη επιτυχία.
Τα βιολογικά και τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά  και τα γλυκά του κουταλιού, θα τα βρει ο επισκέπτης μεμονωμένα στις μικρές επιχειρήσεις ή και στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς ( Λιβάδι ). Στην επαρχία Ελασσόνας παράγουν βιολογικά προϊόντα όπως κηπευτικά στην κοινότητα Βερδικούσας, τα άριστης ποιότητας κηπευτικά (Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Λάχανο, Ντομάτα, Πιπεριά φλωρίνης), διαδεδομένη είναι επίσης η  καλλιέργεια αμπέλου, αμύγδαλων, μήλων και δημητριακών που έγιναν γνωστά σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και τα ονομαστά «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Όμως και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι πλούσιες στην επαρχία Ελασσόνας. Η πολιτιστική ταυτότητα ξεπροβάλλει μέσα από μια σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, που μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης, σε όλη τη διάρκεια του έτους . Αναδεικνύεται από τα Ραγκατσάρια  ( αναβιώνουν κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά στο Δήμο Σαρανταπόρου ), από  την πανελλήνια γιορτή φέτας, από το ιπτάμενο καρναβάλι, από το 2ο Κάμπινγκ Μοτοσικλετιστών και Νεολαίας στην Κρανέα, από τις χαρακτηριστικές τοπικές θρησκευτικές γιορτές όπως το Δεκαπενταύγουστο που εκατοντάδες πιστοί τιμούν την Παναγία Ολυμπιώτισσα, επίσης στην Καρυά διοργανώθηκαν  πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία του εορτασμού 200 χρόνων από την ανέγερση του πολιούχου του χωριού Αγίου Νικολάου, καθώς και τις εθνικές γιορτές και τα τοπικά λαϊκά πανηγύρια όπως το 6ο Αντάμωμα των Κρανιωτών, το 2ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στη θέση ‘’ Πλακόπετρες ‘’ στο Δ.Δ. Μικρό Ελαυθεροχώρι  κ.ά..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολιτιστικό Προξενείο παρουσίασε φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά το πολιτιστικό φεστιβάλ Dream Festival από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτέμβρη. Η φετινή διοργάνωση είχε θέμα «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2917» και ήταν αφιερωμένη στον Όλυμπο, το βουνό ορόσημο της επαρχίας Ελασσόνας. Περιλάμβανε μια σειρά πολιτιστικών (μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών) και αθλητικών εκδηλώσεων (ορειβασία στον Όλυμπο, περιήγηση, νεανικά σπορ). Επίσης πριν λίγες ημέρες η Ελασσόνα φιλοξένησε την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Οικολόγων – Ορειβατών, μια ξεχωριστή διοργάνωση που περιελάμβανε εκδηλώσεις για την προβολή της ορεινής φύσης και του πολιτισμού του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής προκειμένου να καταστούν επισκέψιμα συνιστούν έναν σημαντικό πόρο προσέλκυσης επισκεπτών. Στα πλαίσια αυτά προτείνονται συγκεκριμένα έργα βάσει της σημερινής κατάστασης των ευρημάτων και της σπουδαιότητάς τους.
α) Ανάδειξη των χώρων της Περραιβικής Τρίπολης με την δημιουργία τριών επισκέψιμων πάρκων στην Άζωρο, το Πύθιο και το Σαραντάπορο (αρχαία Δολίχη), όπου σώζονται σημαντικές αρχαιότητες, με την ταυτόχρονη απαλλοτρίωση εδαφικής έκτασης πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Σαρανταπόρου (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5-7-2005).
Από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα ο Όλυμπος είναι το μοναδικό ίσως βουνό που κατάφερε να διατηρήσει τη μυθικότητά του  και τη μεγαλοπρέπειά του. Αντικρίζοντας το βουνό και τις κορυφές του αλλά προπαντός ανεβαίνοντας στον Όλυμπο νιώθεις πως οι θεοί ποτέ δεν έφυγαν από τα παλάτια τους κι ότι κάπου θα συναντήσεις τις Μούσες. Προτείνεται:
β) Δημιουργία Μυθολογικού Πάρκου. Αποτελεί μία πρωτοποριακή για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου πρόταση και αφορά σε ένα πολλαπλό χώρο πολιτισμικής δραστηριότητας αξιοποιώντας το διάσημο μυθολογικό παρελθόν αλλά και το αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος της περιοχής. Το Μυθολογικό Πάρκο έχει ως στόχο του την προβολή της μυθολογικής παράδοσης της περιοχής και την σύνδεσή της με την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων παράλληλους χώρους ψυχαγωγίας (αθλητικές εγκαταστάσεις, λούνα παρκ, αναψυκτήρια, θεατρικές/μουσικές σκηνές κ.ά.) αποτελώντας πόλο έλξης των κατοίκων του Νομού αλλά και επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρχε προμελέτη.  Έχει ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης.
γ) Η εξερεύνηση, η προβολή και η αξιοποίηση των σπηλαίων θα βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας.
Με λίγα λόγια η επαρχία Ελασσόνας διαθέτει άγρια ομορφιά και προκαλεί τον επισκέπτη – φυσιολάτρη να την εξερευνήσει. Από μονοήμερες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακά χωριά μέχρι πολυήμερες περιηγήσεις  στη φύση,  εκδρομές “περιπέτειας” και γνωριμία με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το δροσερό ίσκιο του πλάτανου το καλοκαίρι, είτε τη ζεστή θαλπωρή  από την ξυλόσομπα στα παραδοσιακά καφέ του  χωριού το χειμώνα.


@Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.