Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σκήτη, παιχνίδια σε μπλε και πράσινο.

Η Σκήτη ανήκει στο νέο καλλικρατικό Δήμο Αγιάς, χτισμένη σε 345μ υψόμετρο, απέχει 12χλμ από την Αγιά και 48χλμ από τη Λάρισα, δεσπόζει ανάμεσα στο Μαυροβούνι, το οποίο θεωρείται το λίκνο των Κενταύρων και το γειτονικό Κίσσαβο, απαρτίζεται από το ομώνυμο χωριό και τους οικισμούς Αγιόκαμπο και Πολυδένδρι. Η βλάστηση που κυριαρχεί τριγύρω είναι καστανιές, πορνάρια και πλατάνια, ενώ χαμηλότερα συναντώνται καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων. Στις πλαγιές των βουνών πάνω από την παραλία απλώνονται τα δασοκτήματα του Πολυδενδρίου και του Μαυροβουνίου. Το όνομα του χωριού αποτελεί ένδειξη ότι σ' αυτό το χώρο παλαιότερα ασκήτευαν μοναχοί.
Ιδανικός τουριστικός προορισμός, για όλες τις εποχές του χρόνου, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μυθολογία και ιστορία με Κένταυρους και Βασιλείς, γραφικές πλατείες, σπίτια παραδοσιακά με ολάνθιστους κήπους, βόλτες στα γραφικά δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού, διαμονή σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες που διαθέτουν πολυχώρο με δυνατότητα να υποστηρίξει συνεδριάσεις και ομιλίες, συναντήσεις συλλόγων, εταιρικών και άλλων  εκδηλώσεων, καλό φαγητό, εξορμήσεις στο πρώην βασιλικό κτήμα, δραστηριότητες στο δάσος Μαυροβουνίου  και την απεραντοσύνη του Αιγαίου είναι όσα θα χαρεί ο περιηγητής σε τούτο το ταξίδι.
Σκήτη, θέα από τον Προφήτη Ηλία προς τον Αγιόκαμπο
Το Μαυροβούνι θεωρείται η κοιτίδα του μύθου των Κενταύρων, άγρια φυλή που μεταμορφώθηκε αργότερα από τους ποιητές και μυθογράφους σε δισυπόστατα τέρατα, με ανθρώπινο το άνω μισό τμήμα του σώματος και το κάτω μισό του αλόγου. Κατά τον Όμηρο οι Κένταυροι κατοικούσαν ανάμεσα στον Κίσσαβο και στο Πήλιο, από όπου και εκδιώχθηκαν στη χώρα των Αιθίκων, στους πρόποδες της Πίνδου, από τον Πειρίθου, βασιλιά των Λαπιθών. Η κενταυρομαχία που έγινε στο Μαυροβούνι, μεταξύ των Κενταύρων και Λαπιθών, θεωρείται επανάληψη της μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου μάχης των Θεών και Γιγάντων, της γιγαντομαχίας.
Το Μαυροβούνι, είναι η φυσική προέκταση του Πηλίου, οι βόρειες πλαγιές είναι πυκνά δασωμένες, οι νοτιοδυτικές πλαγιές καλύπτονται από θαμνώνες και οι ανατολικές πλαγιές του βουνού καταλήγουν σε μικρές παραλίες.  Το δάσος του, έχει θέα στον κάμπο Αγιάς και στο Αιγαίο, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, η ευρύτερη περιοχή του Μαυροβουνίου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα προστασίας άγριας πανίδας (LIFE). Εδώ επιβιώνουν δύο σπάνια είδη αετών (χρυσαετός, φιδαετός) αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής και 364.540στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΟΡΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝI(GR1420006).  Η περιοχή είναι σημαντική για τα επιδημητικά αρπακτικά και τα δασικά της είδη. Οι κορυφές του Μαυροβουνίου Τζιρνικές 1.600μ. και Κούτλη 1.800μ. κατάφυτες με δρύες, οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια, λεύκες και πουρνάρια προσφέρουν καταφύγιο σε αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγούς και άλλα ζώα. Το ήρεμο τοπίο, οι πηγές και η λίμνη, με την ποικιλία των άγριων επίσης καρπών του δάσους (κάστανα, αγριφράουλες, βατόμουρα και άλλα) αποζημιώνει τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.  Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου το δάσος χρησίμευε ως καταφύγιο των ανταρτών.
Χιονισμένη
Στις πλαγιές της οροσειράς του Μαυροβουνίου,  βρίσκεται το μαγευτικό δάσος του Πολυδενδρίου, πρώην βασιλικό κτήμα, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εθνικός Δρυμός και  προστατεύεται από το πρόγραμμα «Natura 2000». Ένας οικολογικός παράδεισος, πρόκειται για μια έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία ξεκινά από την κορυφή του Μαυροβουνίου και καταλήγει στα παράλια του Αιγαίου σε γραφικές και καθαρές παραλίες. Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Μαυροβουνίου, ανάμεσα στο Πήλιο και τον Κίσσαβο, στα χωριά Σκήτη και Σκλήθρο, 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Λάρισας. Το Κτήμα Πολυδενδρίου, ήταν το αγαπημένο θέρετρο της βασιλικής οικογένειας από το 1906, στο Ελληνικό δημόσιο περιήλθε το 1994. Ένα μικρό τμήμα είναι ανοιχτό για το κοινό και έχει οργανωθεί ως χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων, στις υπόλοιπες εκτάσεις, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο. Εξαιρετική επιλογή για παραμυθένιο γάμο οι εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο κτήμα, πρόκειται για  δύο εκκλησίες του 16ου αιώνα αφιερωμένες στην Παναγία, που έχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και με απίστευτη θέα στο Αιγαίο. Επίσης στο κτήμα υπάρχουν τα κτίρια του βασιλικού περιπτέρου και του σπιτιού του επιστάτη. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο οργανωμένα δάση αναψυχής με χώρους διαμορφωμένους για περιήγηση, πικνίκ, πεζοπορία, ποδήλατο και περιβαλλοντική εκπαίδευση. 
Παραλία Πολυδεντρίου
Η Σκήτη, αποκαλείται και Κενταυρούπολη, λόγω του βυζαντινού κάστρου το οποίο είναι ένας μεγάλος οχυρωμένος οικισμός βυζαντινής περιόδου, βρίσκεται στα δυτικά της Σκήτης, σε βραχώδες πλάτωμα του Μαυροβουνίου. Προσφέρει εξαιρετική θέα τόσο προς την παραλιακή διαδρομή όσο και προς την κοιλάδα της Αγιάς, ενώ ταυτίζεται με την βυζαντινή Κενταυρούπολη, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με σκοπό να προστατεύσει τους πληθυσμούς της περιοχής. Είναι έκτασης 132 στρεμμάτων και στο εσωτερικό της οχύρωσης έχουν εντοπισθεί δεξαμενή και εκκλησία των μεταβυζαντινών χρόνων 10ος – 12ος αιώνας, ενώ αρκετά ερείπια κτισμάτων μαρτυρούν ότι εδώ βρισκόταν η αρχική θέση του οικισμού της Σκήτης, που μετακινήθηκε αργότερα. Το κάστρο είναι σε καλή κατάσταση, είναι ορατό όλο το ανατολικό και νότιο τμήμα της οχύρωσης και οργανώθηκαν διάδρομοι περιπάτου με ειδικές ενημερωτικές πινακίδες ώστε τμήμα του κάστρου να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Άγιος Αθανάσιος
Στην περιοχή υπάρχουν ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες όπως η εκκλησία της Αγίας Τριάδος με την πέτρινη βρύση Παπαστάθαινα, του Αγίου Αθανασίου σε θαυμάσια τοποθεσία, τη σύγχρονη ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και τα ξωκλήσια των Προφήτη Ηλία με την απίστευτη αιγαιοπελαγίτικη θέα  και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Επίσης  το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, σε κοιλάδα, κοντά σε πηγή, δίπλα από το δρόμο Σκήτης – Αγιάς. Πρόκειται για μικρό μοναστήρι, που στην ανατολική πλευρά του , στους απότομους και προεξέχοντες βραχώδεις τοίχους σώζονται δύο ασκηταριά βυζαντινής εποχής με τοιχογραφίες του 12ου και 16ου αιώνα. Οι επισκέπτες θα ξαποστάσουν κάτω από παχύ ίσκιο των  πλατάνων, θα δροσιστούν από τα κρύα νερά και θα χαρούν τις εγκαταστάσεις για πικνίκ.  Ειδυλλιακή τοποθεσία για την τέλεση μυστηρίων αγάπης, γάμων και βαπτίσεων.
Μεγάλο πανηγύρι διεξάγεται στις 6-8/9 των Παμεγίστων Ταξιαρχών, με φαγοπότι και χορό στην πλατεία. Στον ίδιο χώρο στα πλαίσια του φεστιβάλ «Φιλοκτήτεια» διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα των τοπικών συλλόγων και  κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, η γιορτή του Φθινοπώρου  «Τα Δώρα της Γης», μία εκδήλωση φόρο τιμής στην ελληνική γη και την ελληνίδα αγρότισσα. Γνωστές, επίσης, είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα.
Αγιόκαμπος
Ο οικισμός Αγιόκαμπος, και η γραφική του παραλία περίπου 14χλμ, η οποία βραβεύεται από το 1996 με τη Γαλάζια Σημαία, συγκεντρώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλούς παραθεριστές, αλλά και αρκετό κόσμο που κατακλύζει τα ακρογιάλια του με την χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, για να απολαύσει το ιώδιο, την αλμύρα της θάλασσας, τα θερινά σπορ και την έντονη νυχτερινή ζωή. Οι παραθεριστές απολαμβάνουν τη λαμπρότητα της ατμόσφαιρας, το θαυμάσιο τοπίο της περιοχής που το συνθέτουν το πράσινο και η επιβλητικότητα των γύρω βουνών, αλλά και του ειδυλλιακού φαινομένου του ανατέλλοντος ήλιου και της θέας της πανσελήνου από την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα. Απέχει 54χλμ από τη Λάρισα και 5χλμ από τη Σκήτη. Την περιοχή διασχίζουν τα ρέματα Πουρί και Μπουμπουλήθρα, που χύνονται στην παραλία του Αγιοκάμπου. Παρόχθια του δεύτερου υπάρχουν πλατάνια και σκλήθρα. Από τη θέση Ράχες 2χλμ από τον Αγιόκαμπο, ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει τις ομορφιές της περιοχής. Απομεινάρια παλιότερων εποχών αποτελούν το Κάστρο, πάνω από το λιμάνι και τα σκαλοπάτια του Ξέρξη, στην περιοχή υπάρχει τοξωτό γεφύρι, κατασκευασμένο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εντός του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Άννας, η μνήμη της γιορτάζεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Φιλοκτήτεια». Στη δεκαετία του ’80 κατασκευάστηκε το μοναδικό αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής.
Αγιόκαμπος
 Στον Αγιόκαμπο κυρίως τις καλοκαιρινές μέρες, λαμβάνουν χώρα πανηγύρια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το γνωστό φεστιβάλ «Φιλοκτήτεια». Επίσης σημαντικό γεγονός του Αυγούστου είναι οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας. Στον εορτασμό των Θεοφανίων οι κάτοικοι μετά τη Θεία Λειτουργία πηγαίνουν στο λιμάνι, όπου πραγματοποιείται ο καθαγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού.
Στην καταπράσινη Σκήτη η ματιά του περιηγητή κινείται ακούραστα από το απόλυτο πράσινο στο απέραντο γαλάζιο. Πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, πανέμορφες παραλίες, γραφικούς οικισμούς, το πρώην βασιλικό κτήμα και ένα περήφανο κάστρο να μας μεταφέρει σε καιρούς αλλοτινούς.

@Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010. 
Σκήτη, παιχνίδια σε μπλε και πράσινο. Της Αίγλης Μότσιου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.