Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

«Μήνας Καβάφη» ο Νοέμβριος στη Λάρισα

«Μήνας Καβάφη», αφιερωμένος σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής, θα είναι ο Νοέμβριος στη Λάρισα, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τη συνεργασία του  Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Ο εορτασμός εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον μεγάλο μας ποιητή, μιας και το 2013 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Καβάφη» και είναι αφιερωμένο στα 150 χρόνια που  πέρασαν από την γέννηση του. Πρόκειται για μία φιλολογική επέτειο αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του.
Διεθνούς ακτινοβολίας, πολυδιαβασμένος, μεταφρασμένος σε αμέτρητες γλώσσες, ο Κωνσταντίνος Καβάφης συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς, έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια λογοτεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκδηλώσεις που  θα διαρκέσουν όλο το μήνα  στη Λάρισα, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, την διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου και την συγγραφέα κ. Μπέτυ Μαγρίζου.
Με στίχους από το ποίημα «Θερμοπύλες» ξεκίνησε την αναφορά του στον κορυφαίο μας ποιητή και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα ο κ. Αγοραστός, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Ο Αλεξανδρινός ποιητής βρίσκεται  στο πάνθεον των μεγάλων μας μεγάλων ποιητών, καταφέρνοντας να κερδίσει το τρόπαιο της διαχρονικότητας, και δημιουργώντας νέα δεδομένα με την ανατρεπτική του, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, γραφή.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Ελλάδας, το όνομα του δοξάζει τη χώρα μας σε όλον τον κόσμο και τώρα, με τη σειρά μας, τον τιμούμε κι εμείς. Με τον εορτασμό του, συνδέεται η εκπαίδευση με τον πολιτισμό και ο εορτασμός αποκτά οικουμενική διάσταση».
Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε: «Το 2013 είναι έτος αφιερωμένο στον μεγάλο Κωνσταντίνο Καβάφη. Έτσι, ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, αφήνοντας πάντα το αποτύπωμά μας σε θέματα πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορούσαμε παρά να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας - και ιδιαίτερα με τη διευθύντριά του κ. Βουλγαράκη-, για να πραγματοποιήσουμε μία σειρά πολύ σημαντικών, αξιόλογων και ποιοτικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.
Ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου με την έκθεση του Γιάννη Μαγκανάρη και την απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου και θα κλείσουμε το σύνολο των εκδηλώσεων με τη δικιά μας, τη Λαρισαία συγγραφέα Μπέτυ Μαγρίζου. Είναι ένας μήνας αφιερωμένος στον μεγάλο μας ποιητή, ένας μήνας εκδηλώσεων για τους ανθρώπους που θέλουν να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους. Τιμώντας τους μεγάλους ποιητές, τιμούμε την ιστορία μας και αφήνουμε παρακαταθήκη για το μέλλον».
Η κ. Βουλγαράκη, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Αντιπεριφέρεια Λάρισας για την παραδοσιακά καλή συνεργασία με το  Γαλλικό Ινστιτούτο, που πάντα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, αναφέρθηκε στους τρείς άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις: «Πρώτος άξονας είναι ο εκπαιδευτικός, δηλαδή να περάσει το μήνυμα στα παιδιά ότι η ιστορία είναι το λιθαράκι για το μέλλον, δεύτερος άξονας η εικαστική προσέγγιση και τρίτος η μουσική διάσταση.  Θεωρώ ότι το σύνολο των εκδηλώσεων είναι ένα πολύ καλό αποτύπωμα του προφίλ του Καβάφη στη σύγχρονη εποχή, σε μία εποχή δύσκολη, όπου έχουμε ανάγκη να στηρίξουμε αλλά και να στηριχθούμε από τον πολιτισμό».
Η κ. Διδασκάλου αναφέρθηκε στην εξέχουσα προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή και σε σημαντικές πτυχές της ζωής του που τον στιγμάτισαν και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Καβάφης είναι ένας από τους κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα, ήταν ένας «τζογαδόρος»της γλώσσας. Το «στίγμα» του παραμένει μοναδικό. Παρέμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους λίθους της γλώσσας μας, πηγαίνοντας κόντρα στον άνεμο σε όλη του τη ζωή».
Τέλος, η κ. Μαγρίζου μίλησε για τον «αστείρευτο» Καβάφη κι εξέφρασε την χαρά της για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις τονίζοντας: «Εγώ θα μιλήσω για τον δικό μου Καβάφη, για ότι μου έχει κάνει εντύπωση και για ότι κρατώ στην ψυχή μου, από την ανάγνωση των έργων και της βιογραφίας του».
Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις για τον «Μήνα Καβάφη» ξεκίνησαν την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τα εγκαίνια της  έκθεση  του Γιάννη Μαγκανάρη με έργα  που δημιουργήθηκαν στην Αλεξάνδρεια ή/και που αφορούν πρόσωπα, τοπία και θέματα αλεξανδρινά – αιγυπτιακά.
Πρόκειται για σχέδια, κυρίως, με μολύβι ή μελάνι σε χαρτί, υδατογραφίες (ακουαρέλλες, τέμπερες), έργα μεικτής τεχνικής και, ενδεικτικά, ορισμένες ελαιογραφίες που δημιουργήθηκαν στο διάστημα από το 1933 έως και το 1962, έτος που ο ζωγράφος επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα.
Το πλέγμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (σχολικούς συμβούλους) και το Σύλλογο Φιλολόγων Λάρισας, Προβολή ταινίας με αφορμή το αφιέρωμα στον Καβάφη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών «Ο Βυζαντινός Καβάφης», Μουσικό αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη με εκτενή αναφορά στη βιογραφία του ποιητή με προβολή βίντεο, φωτογραφίες και απαγγελίες γνωστών ποιημάτων/πεζών σε χρονολογική σειρά με μουσική επένδυση (συμμετοχή γνωστών ανθρώπων του χώρου του πολιτισμού από το Ν. Λάρισας), Παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου – συγγραφέα κ. Δημήτρη Δημηρούλη "Καβουρηδόν και Παραδρόμως. Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής" από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας και το βιβλιοπωλείο “Γνώση”,  ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα τον Καβάφη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας και Αναλόγιο με τη συμμετοχή της συγγραφέως κ. Μπέτυς Μαγρίζου.

Παρασκευή 1/11 , ώρα 8μ.μ.

Γαλλικό Ινστιτούτο

Εγκαίνια έκθεσης & διάρκεια: Παρασκευή 1/11 – Σάββατο 30/11
ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΑΝΑΛΟΓΙΟ
Εγκαίνια έκθεσης σχεδίων του Μαγκανάρη εποχής 1929 - 1950 περίπου, διάστημα που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια και αναλόγιο με τη συμμετοχή της ηθοποιού Κατερίνας Διδασκάλου.
Παρασκευή 1/11 – Παρασκευή 29/11 (καθημερινές)
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου σε συνεργασία με τη Β’ Βάθμια Εκπαίδευση (σχολικούς συμβούλους) και το Σύλλογο Φιλολόγων Λάρισας.
Πέμπτη 7/11, 8 μ.μ.

Γαλλικό Ινστιτούτο
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Προβολή ταινίας με αφορμή το αφιέρωμα στον Καβάφη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών «Ο Βυζαντινός Καβάφης»
Παρασκευή 15/11, 8 μ.μ. 

Γαλλικό Ινστιτούτο
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Προβολή ταινίας με αφορμή το αφιέρωμα στον Καβάφη
Παρασκευή 22/11/2013 και ώρα 8.30 μ.μ.




Γαλλικό Ινστιτούτο

Παρασκευή 22/11/2013 και ώρα 8.30μ.μ.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Μουσικό αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη με εκτενή αναφορά στη βιογραφία του ποιητή με προβολή βίντεο, φωτό και απαγγελίες γνωστών ποιημάτων/πεζών σε χρονολογική σειρά με μουσική επένδυση (συμμετοχή γνωστών ανθρώπων του χώρου του πολιτισμού από το Ν. Λάρισας)

Πέμπτη 28/11, ώρα 8 μ.μ.





Γαλλικό Ινστιτούτο
ΒΙΒΛΙΟ
Παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή του Παντείου Παν/μίου – συγγραφέα κ. Δημήτρη Δημηρούλη "Καβουρηδόν και Παραδρόμως. Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής" από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λάρισας και το βιβλιοπωλείο “Γνώση”.
Παρασκευή  29/11

Γαλλικό Ινστιτούτο
ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα τον Καβάφη
Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λάρισας

Σάββατο 30/11 , ώρα 8μ.μ.

Γαλλικό Ινστιτούτο
ΑΝΑΛΟΓΙΟ
Αναλόγιο με τη συμμετοχή της συγγραφέως κ. Μπέτυς Μαγρίζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.