Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Θέατρο: «Οικογένεια Τότ» του Iστβάν Ορκένυ στο «Θέατρο του Μύλου»


Στο «Θέατρο του Μύλου» θα δoθούν τελικά οι παραστάσεις του «Θεσσαλικού Θεάτρου» το φετινό Χειμώνα, με το  αριστουργηματικό έργο του  Iστβάν  Ορκένυ:  «Οικογένεια Τότ» και όχι στο ισόγειο του «Δημοτικού Θεάτρου» (Πρώην Ο.Υ.Η.Λ).
Η αλλαγή του χώρου ήταν αναγκαία για την καλύτερη διαμόρφωση του νέου χώρου και για την καλύτερη προετοιμασία της «Οικογένειας Τότ», ώστε να γίνει δυνατή η προγραμματισμένη πρεμιέρα της παράστασης για τις 20 Δεκεμβρίου.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η αίθουσα στον Ο.Υ.Η.Λ  θα εγκαινιαστεί με την παράσταση για παιδιά, που θα ανεβάσει μετά τις γιορτές, η «Παιδική Σκηνή» του «Θεσσαλικού Θεάτρου». 
Ο Ορκένυ (1912-1979) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Ουγγαρίας. Το έργο αρχικά εκδόθηκε σαν νουβέλλα το 1964 και μετά την μεγάλη απήχηση που είχε, ο Ορκένυ το διασκεύασε σε σενάριο για τον κινηματογράφο και σε θεατρικό έργο για να γνωρίσει θριαμβευτική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και να αποσπάσει πολλά βραβεία.
Ο συγγραφέας στην «Οικογένεια Τότ» ασκεί οξεία κοινωνική κριτική και υπερασπίζεται με θέρμη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα από ξεκαρδιστικά γεγονότα που αγγίζουν τον παραλογισμό, αναλύει με ιδιοφυή, αλλά και σπαρταριστό τρόπο, την σχέση της εξουσίας με τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο και μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια αντοχής του καταπιεζόμενου πολίτη.
Στην Ελλάδα, το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά το 1970 από τον Μίμη Φωτόπουλο, την Ελεάνα Απέργη και τον Διονύσιο Παγουλάτο και υμνήθηκε από την κριτική. Μετά τη χούντα το έπαιξαν για 2 χρόνια ο Χρήστος και ο Λάμπρος Τσάγκας με την Σοφία Ολυμπίου και το Χανιώτικο θεατρικό εργαστήρι που ίδρυσε η Ελπίδα Μπραουδάκη με τον Διονύση Μανουσάκη.
Στην παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» η απόδοση στα Ελληνικά είναι της Ελπίδας Μπραουδάκη και του Κώστα Τσιάνου, που είναι και ο σκηνοθέτης του έργου.
Τους ρόλους θα ερμηνεύσει ένας εντυπωσιακός θίασος που  ήδη άρχισε τις δοκιμές και αποτελούν, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο ΧάρηςΣώζος και οι Λαρισαίοι πολύ σημαντικοί ηθοποιοί: Φανή Γέμπτου, Βασίλης Γιαβρής, Ασπασία Κοκόση, Ζωή Μουκούλη, Χάρης Φλέουρας και ο Χρήστος Χαλβατζάρας.


@ Θέατρο: Οικογένεια Τοτ του Ίστβαν Ορκένυ στο Θεσσαλικό Θέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.