Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν μαθητές επισκεπτόμενοι το παλιό μονοθέσιο σχολείο Μεγαλοβρύσου.



Το παλιό μονοθέσιο σχολειό Μεγαλοβρύσου ξαναζωντάνεψε από τις παιδικές φωνές των μαθητών του ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Δράκου που έκαναν εκεί το μάθημά τους για ένα πρωινό σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του 1929-30. Τους μαθητές καλωσόρισαν ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αγιάς Βασίλης Σμυρλής, η δημοτική σύμβουλος Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοβρύσου Βαγγέλης Λάμπρου και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Στέφανος Ριζούλης οι οποίοι μοίρασαν στα παιδιά φρούτα και γραφικό υλικό με μήνυμα του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα.

Ολοκληρώνοντας ένα project για τη διδασκαλία στο Δημοτικό από το 1900 έως σήμερα και στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης τα παιδιά έζησαν μια μοναδική εμπειρία.  
Οι μικροί μαθητές έκαναν τα μαθήματα της ανάγνωσης χρησιμοποιώντας  αναγνωστικά - κειμήλια που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του παλιού Σχολείου, της γραφής -με πλάκα και κονδύλι, καλλιγραφία πάνω σε παλιά ξύλινα θρανία και φορώντας την ανάλογη ενδυμασία.
Το μάθημα της φυσικής Ιστορίας μεταφέρθηκε στη, φύση με τον περίπατο των παιδιών στα καλντερίμια του χωριού όπου παρατήρησαν την αρχιτεκτονική των σπιτιών και τη βλάστηση της περιοχής.

Στη διαμόρφωση του χώρου συνέβαλλε και η διευθύντρια των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Ρία Μαλαχτάρη, ανασύροντας από τις αποθήκες όλο το ξεχασμένο εκπαιδευτικό και φωτογραφικό υλικό.
Ο ενθουσιασμός που έδειξαν τα παιδιά καθώς και το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ο δήμος Αγιάς για την επαναλειτουργία του σχολείου ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της πρότασης των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων για τη δημιουργία ενός  εκπαιδευτικού - πολιτιστικού κέντρου μονιμότερου χαρακτήρα στο χώρο του παλιού σχολείου που θα περιλαμβάνει τη διαδραστική εκπαίδευση σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, προσβάσιμο από όλα τα σχολεία της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.