Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πρόμαχος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

H επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα γίνεται το θέμα μιας νέας διεθνούς παραγωγής, και μάλιστα με συντελεστές γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Βογιατζής, ο Σπύρος Φωκάς αλλά και ο Ομάρ Σαρίφ, οι οποίοι ρίχνονται στη μάχη για τη διεκδίκηση των Γλυπτών ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες των Κόρτι και Τζον Βούρχη. Οι ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί σκηνοθέτες εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για το μεγαλεπήβολο κινηματογραφικό τους εγχείρημα, το οποίο θα επαναφέρει για ακόμη μια φορά το πάγιο αίτημα της επιστροφής των πολιτιστικών μας θησαυρών. Το φιλμ με τίτλο «Πρόμαχος» έχει ήδη ξεκινήσει γυρίσματα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και ο επόμενος κινηματογραφικός στόχος των σκηνοθετών είναι η Ακρόπολη, όπου αναμένεται να ανεβάσουν σύντομα τις κάμερές τους.

Το θέμα της πραγματοποίησης γυρισμάτων στον Ιερό Βράχο απασχόλησε την περασμένη Τρίτη τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα οποία τελικώς έδωσαν το πράσινο φως για να βρεθούν οι συντελεστές της ταινίας στην Ακρόπολη. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν από τα μέλη του ΚΑΣ κάποιες υποδείξεις προς τους δημιουργούς, μια και το σενάριο θεωρήθηκε κάπως απλοϊκό.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδος, Αγγλίας αλλά και Γαλλίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ έχει μια ομάδα Ελλήνων δικηγόρων, η οποία επιδίδεται σε έναν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέτειρά τους. Αρχικώς η υπόθεση πηγαίνει στα βρετανικά δικαστήρια, όπου λύση δεν δίδεται, μια και οι λειτουργοί της Θέμιδος αδυνατούν να εκδικάσουν μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτει 2014. Γι' αυτό και η ομάδα στη συνέχεια καταφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το φιλμ αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα του στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον προσεχή Μάιο, ενώ στη συνέχεια οι διοργανωτές επιθυμούν τη διανομή του στις σκοτεινές αίθουσες.

Το καστ συμπληρώνεται από τους Κασσάνδρα Βογιατζή (κόρη του γνωστού ηθοποιού), Τζιαν Κάρλο Τζανίνι αλλά και τον Ελληνοαμερικανό ηθοποιό Παντελή Κοντογιάννη, ο οποίος υποδύεται έναν Αμερικανό δικηγόρο με ελληνικές ρίζες. Μάλιστα οι δυο τελευταίοι στο φιλμ ενσαρκώνουν τα παιδιά του Σπύρου Φωκά, ενώ σύμφωνα με το σενάριο στον ίδιο ρόλο θα δούμε και τον Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος θα υποδυθεί τον πατέρα των παιδιών σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Να σημειωθεί ότι στην αφίσα της ταινίας δεσπόζει ο τίτλος «Η δικαιοσύνη επιστρέφει στην Αθήνα», ενώ κεντρική φιγούρα είναι ένα άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Κόρτι Βούρχης είχε επισκεφθεί την πρωτεύουσα με στόχο να επιλέξει τις κινηματογραφικές του τοποθεσίες. Γυρίσματα θα γίνουν ακόμη στον λόφο του Φιλοπάππου, στην Καβάλα αλλά και στην Πέρδικα της Αίγινας.

Εφημερίδα Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.