Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Θέατρο: Μετράμε αντίστροφα για την πρεμιέρα του έργου του Ιστβαν Ορκένυ «Οικογένεια Τοτ» στο Θέατρο του Μύλου.


Το αριστουργηματικό έργο του Ιστβαν Ορκένυ «Οικογένεια  Τοτ», ετοιμάζει    με εντατικούς ρυθμούς το  «Θεσσαλικό Θέατρο».  Η πρεμιέρα θα δοθεί τελικά το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.
Ήδη, για το καλύτερο αποτέλεσμα, οι πρόβες γίνονται σε ρυθμό παράστασης λόγω των πολλών τεχνικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων που έχει το έργο.
Η «Οικογένεια Τότ» έχει γνωρίσει τεράστια διεθνή επιτυχία και στην Ουγγαρία θεωρείται Εθνικός της έργο.
 Ο Ιστβάν Ορκένυ (1912 – 1979) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς και στην πατρίδα του το 2012 ονομάστηκε προς τιμήν του «Έτος Ιστβάν Ορκένυ». Τη χρονιά αυτή παίχτηκαν πολλά θεατρικά του έργα με κορυφαίο πάντα την «Οικογένεια Τοτ» και σε όλα τα «καφέ» και «Κλάμπ» υπήρχαν όλα τα βιβλία του, ώστε οι θαμώνες να έχουν την ευκαιρία να τα διαβάσουν, να τα αγοράσουν ή απλώς να τα ξεφυλλίσουν.
Προς τιμήν του ένα κεντρικό θέατρο πήρε το όνομα του: «Θέατρο Ιστβαν Ορκένυ».
Στο έργο «Οικογένεια Τότ» ο Ορκένυ ασκεί οξεία κοινωνική κριτική με ξεκαρδιστικό τρόπο και υπερασπίζεται με θέρμη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Έμμονη ιδέα του Ορκένυ, είναι η ελευθερία  και ρωτάει διαρκώς πόση ελευθερία έχει ο άνθρωπος και κατά πόσο του επιτρέπουν να είναι ελεύθερος οι εκάστοτε εξουσίες.
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο έργο αγγίζουν, με σπαρταριστό τρόπο, τη σχέση της εξουσίας με τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο και αναλύει με ιδιοφυή τρόπο τις αντοχές του καταπιεζόμενου πολίτη και μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια αντοχής του.
Είναι ένα έργο που αφορά απολύτως την σημερινή κατάσταση της χώρας μας και των Ελλήνων που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη να βιάζεται η υπαρξιακή και επαγγελματική τους υπόσταση, από  «άπονες εξουσίες». 
Το «Θεσσαλικό Θέατρο» και ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Τσιάνος, ένα είναι βέβαιο, πως εξασφάλισαν έναν ιδανικό Θίασο για την ερμηνεία των ρόλων.
Για πρώτη φορά εμφανίζεται στην πόλη μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Πασχάλης Τσαρούχας, ενώ ο Χάρης Σώζος έχει πρωταγωνιστήσει στο  «Θεσσαλικό Θέατρο»  παλαιότερα. 
Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Φανή Γέμτου, ο Βασίλης Γιαβρής, η Ασπασία Κοκόση, η Ζωή Μουκούλη, ο  Χάρης Φλέουρας και ο Χρήστος Χαλβατζάρας.

 

@Θέατρο: «Οικογένεια Τότ» του Iστβάν Ορκένυ στο «Θέατρο του Μύλου»

http://www.aiglimotsiou.blogspot.gr/2013/11/i.html
@ Θέατρο: Οικογένεια Τοτ του Ίστβαν Ορκένυ στο Θεσσαλικό Θέατρο
http://aiglimotsiou.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.