Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Καρίτσα για χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία.

αεροφωτογραφία Καρίτσα
Σε μαγευτική πλαγιά της ανατολικής κατάφυτης πλευράς του Κισσάβου, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, κοντά στις εκβολές του ποταμού Πηνειού στο Αιγαίο Πέλαγος, 54,1χλμ βορειοανατολικά της Λάρισας, το γραφικό χωριό Καρίτσα. Με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και ανάμεσα σε πυκνή ορεινή βλάστηση, από την οποία ρέουν γάργαρα νερά, με τις αξιόλογες θαλάσσιες ακτές κατάλληλες για κολύμπι και ψαροντούφεκο. Στα 350μ. υψόμετρο η πλατεία του χωριού, με τον μεγάλο πλάτανο που φυτεύτηκε το 1902, αγναντεύει από θέσης υπεροχής τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου. Η απίστευτη ομορφιά χρωμάτων, αντικρίζοντας από την πλατεία, την ανατολή του ήλιου που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα συναρπάζει τον ταξιδευτή.
Κατά τη βυζαντινή εποχή το χωριό Καρίτσα ήταν σπουδαίας σημασίας, χάρη στη θέση που κατείχε στον παρακαμπτήριο δρόμο της κοιλάδας των Τεμπών, ο οποίος διέρχονταν κατά μήκος της παραλίας. Τον 17ο αιώνα ο οικισμός εγκαθίσταται στη σημερινή του θέση όπου σύμφωνα με την παράδοση η Καρίτσα πήρε το όνομά της από την καρυδιά που βρισκόταν εκεί που αποφασίστηκε να γίνει το χωριό.
αεροφωτογραφία Καρίτσα
Η κύρια απασχόληση των καριτσιωτών ήταν η θάλασσα. Αξιοποιώντας το λιμάνι στις εκβολές του Πηνειού μετέφεραν διάφορα προϊόντα, όπως ξυλεία, φρούτα και κάστανα στη Θεσσαλονίκη και εμπορεύματα από τα Αμπελάκια και την Αγιά, όπως βαμμένα νήματα και υφάσματα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, τη Βενετία, την Τεργέστη, τη Σμύρνη και άλλα λιμάνια της Μεσογείου.  Οι καριτσιώτες  και οι κάτοικοι του Τσάγεζι (Στόμιο) το 1930 είχαν στόλο σαράντα πλοιάρια χωρητικότητας 515 τόνων. Σήμερα οι καριτσιώτες απασχολούνται με την δεντροκαλλιέργεια (ελαιώνες, οπωροφόρα), ενώ παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.  Τα κασταναριά που περιβάλλουν το χωριό αποτελούν το κύριο πόρο ζωής των κατοίκων, οι οποίοι, καλλιεργούν το κάστανο κοντά δύο αιώνες. Προς τιμή του οι κάτοικοι κάθε χρόνο τον Οκτώβριο διοργανώνουν τη Γιορτή Κάστανου με πολλές εκδηλώσεις.
Εκεί που σμίγει το βουνό με τη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός της Καρίτσας,  το Κόκκινο Νερό με τη γραφική του παραλία και τις φημισμένες ιαματικές πηγές.  Οι πηγές βρίσκονται κάτω από την Καρίτσα και σε μικρή σχετικά απόσταση από τα παράλια, τα νερά των οποίων είναι οξυανθρακικά σιδηρούχα και αναβλύζουν στους πρόποδες του Κισσάβου και σε ωραία τοποθεσία. Τα μεταλλικά αυτά νερά είναι γνωστά ως κόκκινα νερά, από εκεί πήρε το όνομά του ο οικισμός. Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, τα μεταλλικά αυτά νερά είναι αξιόλογα προς τα σιδηρούχα νερά φημισμένων ευρωπαϊκών πηγών γι αυτό και θεωρούνται ευεργετικά και συστήνονται για ποσιθεραπεία. 
αεροφωτογραφία Καρίτσα
Κοντά στην πηγή βρίσκεται και το πρωτοβυζαντινό γεφύρι γνωστό ως «Γεφύρι της Παπαρίζαινας», που πήρε τη σημερινή του μορφή το 1719. Η παράδοση λέει ότι από το γεφύρι αυτό πέρασε το 1084 ο Αλέξιος 'Α με προορισμό τη Λάρισα, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας από τους Νορμανδούς. Στα βορειοανατολικά του Κόκκινου Νερού υπάρχουν υπολείμματα μεσαιωνικού οχυρού και στα δυτικά πάνω από τον οικισμό, βρίσκονται υπολείμματα βυζαντινού πύργου και μονόκλιτου τρίκογχου ναΐσκου. Υπάρχουν ακόμη υπολείμματα λιθόστρωτου δρόμου, που οδηγούσε στο μοναστήρι της Παναγίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η περιοχή του Κόκκινου Νερού κατοικούνταν από την ομηρική ακόμη εποχή (Μαγνήτες) και σ' αυτό συνηγορούν ευρήματα του 4ου και 3ου π.Χ. αιώνα, αλλά και στη βυζαντινή περίοδο επίσης, με μάρτυρες τα υπολείμματα ενός μεσαιωνικού κάστρου στη θέση Τσιλιγιώργο και τα ερείπια βυζαντινού ναού του 12ου μ.Χ. αιώνα.  
Στο δρόμο προς το Στόμιο βρίσκεται το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Λέγεται πως ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό και η πλήρης ονομασία του είναι Κομνήνειος Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου. Είναι κτίσμα βυζαντινό του 13ου αιώνα και κτίστηκε πάνω στα θεμέλια άλλου παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αιώνα, από το οποίο πολλά γλυπτά τοποθετήθηκαν στο νέο κτίσμα. Σήμερα η βυζαντινή και ιστορική αυτή Μονή θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα προσκυνήματα της περιοχής, όπου εκατοντάδες προσκυνητές καταφθάνουν στο Μοναστήρι, για να προσευχηθούν αλλά και να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Αξιόλογες και  οι εκκλησίες Αγίου Αθανασίου και Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου 18ο αιώνα, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίου Παντελεήμονα (1642), Παναγίας, Αγίου Νικολάου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  
αεροφωτογραφία Καρίτσα
Ανόθευτης φυσικής ομορφιάς οι παραλίες της Καρίτσας το Κόκκινο Νερό, η Πλατιά Άμμος και οι μικρές σχεδόν άγνωστες γραφικές παραλίες που έχουν σχηματιστεί με βράχια που σμίγουν με τη θάλασσα, με σκιερά πλατάνια, άριες, ελιές και λυγαριές, που φτάνουν σε απόσταση λίγων μέτρων από την παραλία, με βότσαλο κυρίως αλλά και αμμουδιά, με εξαιρετικά καθαρά και διάφανα νερά. Κάποιες είναι εύκολα προσβάσιμες από δρόμο, ενώ άλλες από μονοπάτια. Η ακτογραμμή της Καρίτσας ξεκινώντας από νότια προς βόρεια είναι οι παραλίες Κόκκινο Νερό, Τσιλιγιώργος, Πλατιά Άμμος, ο κολπίσκος Καλύβι με μεγάλες πέτρες κατάλληλη για ψαροντούφεκο, Πηγάδι, Ψαρόλακκα και η πετρώδης παραλία της Παναγίας με παγκάκια και τραπεζάκια. Πρόκειται για μια θαυμάσια παραθεριστική λουτρόπολη, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με πλούσιο πράσινο και πεντακάθαρα νερά.
 
το φαράγγι της Καλυψούς
Επιβλητική και υποβλητική συνάμα φυσική ομορφιά του Κισσάβου με τα πυκνά δάση από έλατα, οξιές, δρύες, καστανιές, και τα άφθονα νερά του με πολλούς υδάτινους δρόμους, λίμνες και φαράγγια. Συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χείμαρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς σ’ ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια. Το φυσικό μνημείο, το φαράγγι της Καλυψούς, βρίσκεται πάνω από το παραθαλάσσιο οικισμό του Κόκκινου Νερού. Είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι με βαθιές πεντακάθαρες λίμνες. Το δάσος με την άγρια παρθένα βλάστηση σε συνδυασμό με τον καταρράκτη που φτάνει τα 70 μέτρα ύψους, είναι πραγματικά μοναδικό. Η εικόνα της αρχής του φαραγγιού κόβει την ανάσα, μέσα στο δάσος σε 700μ. υψόμετρο, πελώριοι στρογγυλεμένοι βράχοι ορθώνονται μέσα στην κοίτη του ρέματος και σχηματίζουν ανάμεσά τους μια στενή σχισμή. Το νερό εισχωρεί με ορμή σ΄ αυτή τη δίοδο, δημιουργεί ένα μικρό καταρράκτη και καταλήγει σε μια υπέροχη λιμνούλα. Όλη η διαδρομή είναι ένας καταιγισμός από συναρπαστικές εμπειρίες και εικόνες. Ανάλογα με την κλίση και την διαμόρφωση του εδάφους, δημιουργούνται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες, μικρές και μεγάλες λίμνες που οι συμμετέχοντες κολυμπούν με θέα στο Αιγαίο. Ένα θέαμα μοναδικό, αξέχαστη εμπειρία! Τα τελευταία χρόνια στο φαράγγι της Καλυψούς οργανώνονται από έμπειρους συνοδούς, διαδρομές οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό καταρρίχησης, κατάβασης κάθετων τμημάτων βράχου και καταρρακτών με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού (rapel) και κολύμβησης σε πεντακάθαρες φυσικές λίμνες. Διάρκεια κατάβασης από 5 έως 7 ώρες. Οι δραστηριότητες συνήθως διαρκούν από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο.
το φαράγγι της Καλυψούς
Όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι  ο δασικός χώρος αναψυχής στο Αριόπρινο, 4χλμ από την Καρίτσα, ιδανικός χώρος και για πικ-νικ. Ο περίπατος στις κορυφές με τα ομώνυμα ξωκλήσια, Προφήτη Ηλία και  Αγία Τριάδα χώρος αναψυχής και παρατηρητήριο θέας. Στη θέση «Κολυμπήθρα», εκεί όπου καταλήγουν τα νερά από τους καταρράκτες του φαραγγιού, σ’ ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, λίγα μέτρα πάνω από την άσφαλτο του οικισμού Κόκκινο Νερό προς την Καρίτσα. Επίσης τα μονοπάτια που ξεκινούν από τις πλαγιές του βουνού και καταλήγουν στις μικρές, ερημικές, πανέμορφες παραλίες κυριολεκτικά κρυμμένες μέσα στα θεόρατα πλατάνια και στα βράχια. Οι δραστηριότητες στην άγρια παρθένα φύση του Κισσάβου, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο γεμίζει τον ταξιδευτή ζωντάνια και ευεξία.
Κάθε εποχή χαρίζει τη δική της γοητεία στο Κίσσαβο, ένα βουνό που απλόχερα η φύση πριμοδότησε με τόση ομορφιά! Αυτόν τον καιρό όμως, η φύση προετοιμάζεται για την άφιξη του Χειμώνα, η ήσυχη πράσινη παλέτα των φυλλωμάτων του καλοκαιριού μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε ζωντανή παλέτα του φθινοπώρου, με κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί, χρυσά και καφέ, πριν τα φύλλα πέσουν από τα δέντρα. Το Φθινόπωρο είναι αναμφίβολα μία μαγευτική εποχή για να  επισκεφθεί ο ταξιδευτής το βουνό κι ένα από τα στολίδια του,  το γραφικό χωριό Καρίτσα. Ένα χωριό φυσικό αγχολυτικό, μία κρυφή αγκαλιά στο Αιγαίο, με εντυπωσιακά φυσικά μνημεία, ιαματικές πηγές, δραστηριότητες στη φύση και παιχνίδια στο νερό.


 @Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,  Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012. Περιηγήσεις από την Αίγλη Μότσιου: «Καρίτσα για χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.