Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

H Τέχνη στα χρόνια της δικτατορίας

Διήμεροo με θέμα : «H Τέχνη στα χρόνια της δικτατορίας» οργανώνει την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου ο Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Χορίαμβος» και το περιοδικό πολιτιστικής αρθρογραφίας «Διάβαση» στην έδρα του Πολυχώρου.  Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου
6:15 – 7:15μ.μ. Προβολή Ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ
7:15 – 7:25μ.μ. Παρουσίαση-ομιλία  με θέμα  - Ο «πολιτισμός» και τα καλαματιανά της Χούντας - Θα μιλήσει ο Νίκος Σαμαρίνας, χοροδιδάσκαλος και  πρόεδρος του «Χορίαμβου»
7:25 – 7:35μ.μ. Παρουσίαση-ομιλία  με θέμα: - Η προοδευτική τέχνη στην επταετία –  Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΔΣ
7:35 – 8:10μ.μ. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση
Συντονιστής ο Ηλίας Σκυλλάκος, υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού πολιτιστικής αρθρογραφίας «Διάβαση».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Σάββατο 16 Νοεμβρίου
8:30-10:30μ.μ.: Μουσική παράσταση με τους μουσικούς: Σαμαρίνα Ελένη, Τσαπλέ Βαγγέλη, Αλεξόπουλο Νίκο, Φωτειάδη Δημήτρη, και την  συμμετοχή του ηθοποιού Βασίλη Καρμίρη. Στα πλαίσια της μουσικής παράστασης θα προβληθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε το φωτογραφικό  εργαστήρι του «Χορίαμβου». 
Συμβολική ενίσχυση 3 Ευρώ.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση
«Το διήμερο πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της εξέγερση του Πολυτεχνείου, με στόχο να  αναδειχθούν  οι καλλιτεχνικές μορφές της εποχής, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, προβάλλοντας το μεγαλείο των αριστουργημάτων που ακόμα και σήμερα εμπνέουν. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου έβαλε τέλος στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Στις 12 Μαΐου του 1967 η Χούντα αποφασίζει και διατάσσει να απαγορευθεί η κυκλοφορία 800 βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Από τη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε η Απριλιανή δικτατορία επέβαλε προληπτική λογοκρισία, στον Τύπο, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο τραγούδι.  Από την άλλη, οι προοδευτικοί καλλιτέχνες της εποχής, κατάφεραν να ορθώσουν ανάστημα και να αντεπιτεθούν εμψυχώνοντας τον δοκιμαζόμενο λαό που πάλευε για την ανατροπή της  δικτατορίας. Αυτή η προσπάθεια τελικά κάρπισε έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθούν τεράστια  καλλιτεχνικά αριστουργήματα, να ανθίσουν λαμπερά λουλούδια , στο κατά τ’ άλλα  παγωμένο τοπίο που δημιούργησε η στρατιωτική δικτατορία με την λογοκρισία και τις διώξεις»

@Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:  www.eleftheria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.