Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Θέατρο: Οικογένεια Τοτ του Ίστβαν Ορκένυ στο Θεσσαλικό Θέατρο

Το αριστουργηματικό έργο του Ίστβαν Ορκένυ «Οικογένεια Τοτ» θα παρουσιάσει το «Θεσσαλικό Θέατρο» τον φετινό χειμώνα. Ο Ορκένυ είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Ουγγαρίας. Το έργο αρχικά εκδόθηκε σαν νουβέλα το 1964 και μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε, ο Ορκένυ το διασκεύασε σε σενάριο για τον κινηματογράφο και σε θεατρικό έργο για να γνωρίσει θριαμβευτική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και να αποσπάσει πολλά βραβεία. 
Ο συγγραφέας στην «Οικογένεια Τοτ» ασκεί οξεία κοινωνική κριτική και υπερασπίζεται με θέρμη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα από ξεκαρδιστικά γεγονότα που αγγίζουν τον παραλογισμό, αναλύει με ιδιοφυή, αλλά και σπαρταριστό τρόπο, τη σχέση της εξουσίας με τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο και μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια αντοχής του καταπιεζόμενου πολίτη.
 
Στην Ελλάδα, το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά το 1970 από τον Μίμη Φωτόπουλο, την Ελεάνα Απέργη και τον Διονύσιο Παγουλάτο και υμνήθηκε από την κριτική. Μετά τη χούντα το έπαιξαν για 2 χρόνια ο Χρήστος και ο Λάμπρος Τσάγκας με τη Σοφία Ολυμπίου και το χανιώτικο θεατρικό εργαστήρι που ίδρυσε η Ελπίδα Μπραουδάκη με τον Διονύση Μανουσάκη.
Στην παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» η απόδοση στα ελληνικά είναι της Ελπίδας Μπραουδάκη και του Κώστα Τσιάνου, που είναι και ο σκηνοθέτης του έργου. Τους ρόλους θα ερμηνεύσει ένας εντυπωσιακός θίασος που ήδη άρχισε τις δοκιμές και αποτελούν, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Χάρης Σώζος και οι Λαρισαίοι πολύ σημαντικοί ηθοποιοί: Φανή Γέμπτου, Βασίλης Γιαβρής, Ασπασία Κοκόση, Ζωή Μουκούλη, Χάρης Φλέουρας και ο Χρήστος Χαλβατζάρας.
Το ανέβασμα του έργου «Οικογένεια Τοτ» θα αποτελέσει ξεχωριστό γεγονός, αφού με την παράσταση αυτή θα εγκαινιαστεί η νέα θεατρική αίθουσα που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων, στην ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λάρισας, στον χώρο του πρώην Ο.Υ.Η.Λ. Η πρεμιέρα προβλέπεται να γίνει στις 20 Δεκεμβρίου.
Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που τα περισσότερα Δημοτικά Θέατρα της χώρας αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, είναι σημαντικό που το «Θεσσαλικό Θέατρο», τολμά να παρουσιάσει ένα σπουδαίο και πολυπρόσωπο έργο. Να εγκαινιάσει μια νέα θεατρική αίθουσα στο κέντρο της πόλης και να συνεχίζει με επιτυχία για 4η χρονιά τις «Θεατρικές Συναντήσεις». Οι δραστηριότητες στο «Θέατρο του Μύλου», θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες και θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΚΕΝΥ
Ο Ιστβάν Ορκένυ, γεννήθηκε το 1912 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και απεβίωσε το 1979.
Ήταν γιος φαρμακοποιού με συνέπεια να στραφεί και ο ίδιος στη φαρμακευτική επιστήμη. Το 1942 στέλνεται στο ρωσικό μέτωπο σε καταναγκαστική εργασία και το 1943, ως Εβραίος, συνελήφθη και κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδο εργασίας κοντά στη Μόσχα. Το 1946 επέστρεψε στη Βουδαπέστη, για να εργαστεί ως υπεύθυνος δραματολογίου σε ένα εταιρικό θίασο. Από το 1940 αρχίζει να τον κερδίζει η λογοτεχνία και το 1941 δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο, «Οcean Dance
Ο Ορκένυ, μια ελεύθερη συνείδηση, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, του υποχρεωτικού από το κράτος, σοσιαλιστικού ρεαλισμού, με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί να δημοσιεύει έργα του από το 1956 μέχρι το 1960. Αργότερα, ελεύθερος πια γράφει και εκδίδει πολλά διηγήματα και θεατρικά έργα για να κατακτήσει κορυφαία θέση στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και το θέατρο. Το έργο του, «Οικογένεια Τοτ» θεωρείται το αριστούργημά του και γνώρισε τεράστια παγκόσμια επιτυχία.


@Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.