Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: «Οι Μικροί Φαρισαίοι» στο θέατρο, «Να πεθερός, να μάλαμα» στο κινηματογράφο.

Ένα από τα αριστουργήματα του Δημήτρη Ψαθά «Οι Μικροί Φαρισαίοι» πασίγνωστο θεατρικό που ανεβαίνει και ξανανεβαίνει έως και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, ενώ η κινηματογραφική ταινία που στηρίχτηκε σ΄ αυτό το θεατρικό, εξακολουθεί να προβάλλεται με αμείωτη επιτυχία!!!
«Οι Μικροί Φαρισαίοι» ανέβηκαν για πρώτη φορά το 1954 στο Θέατρο Σαμαρτζή και συμπλήρωσαν 200 παραστάσεις. Πρωταγωνιστές ήταν ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Αννα Συνοδινού, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Νίτσα Τσαγανέα, η Αγγέλικα Καπελαρή, ο Γιάννης Αργύρης, η Κική Ρέππα, ένα ολόκληρο επιτελείο σπουδαίων ηθοποιών που διέθετε ο θίασος.
Οι κριτικοί τότε είχαν γράψει για την παράσταση:
Η θεατρική δομή του έργου είναι τέλεια. Τα κωμικά περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο, με έξυπνους διαλόγους, που δεν αφήνουν το θεατή να πλήξει ούτε στιγμή. Η ιστορία πλέκεται γύρω από τον πρωταγωνιστή, που διαχειρίζεται χρήματα της εκκλησίας διά ίδιον όφελος. Ηθικολόγος στο έπακρο, δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να απατά τη γυναίκα του με μια ωραία κυρία από το φιλόπτωχο ταμείο, να της κάνει πανάκριβα δώρα, ενώ ο σύζυγός της υποκρίνεται κι αυτός, κάνοντας ότι αγνοεί την πραγματικότητα. Στο σύνολο των χαρακτήρων και των καταστάσεων, προστίθεται και ο Αριστείδης ο ατυχής, ένας αφελής νεαρός, που, με τις απανωτές γκάφες του, μπερδεύει τα πράγματα με ξεκαρδιστικό τρόπο. Αλλά ο Δημήτρης Ψαθάς δεν ενδιαφέρεται μόνο να κάνει το θεατή να γελάσει. Θέλει να τον προβληματίσει και, σχεδόν, όπως πάντα, στα έργα του βρισκόμαστε και σήμερα ενώπιον μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού.
Μετά από λίγα χρόνια το θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Ψαθά διασκευάστηκε από τους Νάσο Οικονομόπουλο και Μάριο Νούσια και το 1959 γυρίστηκε η ταινία με τίτλο «Να πεθερός, να μάλαμα».
Σύνοψη της υπόθεσης:
Ένας δικηγόρος, ο Αριστείδης (Ντίνος Ηλιόπουλος), ερωτεύεται μια κοπέλα (Κάκια Αναλυτή) και αποφασίζει να τη ζητήσει σε γάμο από τον πατέρα της (Βασίλης Διαμαντόπουλος). Ακολουθεί ένας καβγάς σε μια γκαρσονιέρα όπου ο πεθερός συναντά την ερωμένη του και σύζυγο (Άννα Κυριακού) ενός φίλου του (Δημήτρης Νικολαΐδης). Στο σπίτι της κοπέλας, ο Αριστείδης –που δεν γνωρίζει εξ όψεως τον πεθερό του – αφηγείται τα γεγονότα της γκαρσονιέρας και η πεθερά (Τζόλη Γαρμπή) του καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τον άντρα της. Ο τελευταίος θα προσπαθήσει να βγάλει τρελό τον Αριστείδη και να τον διώξει, τελικά όμως –για λόγους προσωπικού συμφέροντος– θα δεχτεί να του δώσει την κόρη του.
Είδος: Κωμωδία Παραγωγής: 1959 – Ελληνικός Κινηματογραφικός οργανισμός
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 1 Ιανουαρίου 1960 Εισιτήρια: 11.230 στην 1η προβολή
Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς (Μικροί Φαρισαίοι) Διασκευή σεναρίου: Νάσος Οικονομόπουλος, Μάριος Νούσιας Σκηνοθεσία: Μάριος Νούσιας Μουσική Σύνθεση: Μίμης Πλέσσας
Πρωταγωνιστές: Ντίνος Ηλιόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Κάκια Αναλυτή, Άννα Κυριακού, Τζόλη Γαρμπή, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μίμης Φωτόπουλος, Νανά Σκιαδά, Τάκης Μηλιάδης, Δήμητρα Ζέζα, Ράλλης Αγγελίδης, Γεωργία Κουμούτση, Αμαλία Λαχανά, Γιώργος Αλεξίου, Νίκος Ξύδης, Ανθή Φυσκίλη, Εμμανουηλ Κομνηνός.
Πολύ γέλιο, πολύ σάτιρα αλλά και επικαιρότητα….
Διαχρονικό έργο που μιλά για την υποκρισία των ανθρώπων. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες κρύβουν τις άνομες πράξεις τους πίσω από δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ακόμα και πίσω από τις τακτικές εξομολογήσεις στον πνευματικό τους. Λατρεμένη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με εξαίρετους και πολυαγαπημένους ηθοποιούς, που, δυστυχώς δεν την βλέπουμε τακτικά στην τηλεόραση.
… και περίπου εξήντα χρόνια μετά, το θεατρικό κείμενο «Οι Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά σε διασκευή του Κώστα Τσιάνου παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο στο Θεσσαλικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας.
Η έξοχη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά θα παίζεται ως και το επόμενο Σαββάτο 16 Μαρτίου, συμπληρώνοντας έτσι 12 εβδομάδες συνεχών παραστάσεων.
Στην παράσταση, ανάμεσα από τις πράξεις του έργου, παρουσιάζονται κινηματογραφικά στιγμιότυπα που δείχνουν μια υπέροχη Αθήνα την 10ετία του 1950, που διαδραματίζεται η ιστορία του έργου. Μια Αθήνα φτωχική, αλλά τόσο όμορφη, φιλική και ανθρώπινη.
Το έργο άρεσε ιδιαίτερα σ΄ ένα πολυάριθμο κοινό και γενικά απέσπασε εξαίρετες κριτικές για την άριστη δομή του, τα κωμικά του ευρήματα, τον σπινθιροβόλο διάλογο, τις αναπάντεχες ανατροπές και την κοινωνική κριτική του.
Την παράσταση παρακολούθησαν ομαδικά και συνεχίζουν, πολλοί σύλλογοι απ΄ όλη την περιφέρεια της Θεσσαλίας και πολλά Γυμνάσια και Λύκεια σε πρωινές παραστάσεις.

Συντελεστές:
Διασκευή και σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Γιαβρής
Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Μάρκος: Βασίλης Γιαβρής, Μίνα: Μαρία Τοκμάκη, Θανάσης: Χρήστος Χαλβατζάρας, Ανδρέας Ντελής: Περικλής Καρακωνστάντογλου, Κα Μπέτυ: Ζωή Μούκουλη, Αριστείδης Ατυχής: Σταύρος Νικολαΐδης, Μαίρη Ντελή: Αλίκη Τσάκου, Λουκία Ντελή: Πόπη Πελτεκοπούλου, Μενέλαος: Βασίλης Γιαβρής, Μίλτος: Χρήστος Χαλβατζάρας, Πόπη: Μαρία Τοκμάκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.