Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»

Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου γιορτάζεται παγκόσμια η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με απώτερο σκοπό την προβολή των μουσείων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία, για μια κοινωνία με προοπτικές, επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας. Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, συμμετέχει διοργανώνοντας ξεναγήσεις και εκδηλώσεις στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας με τίτλο «Αγαπάμε το περιβάλλον και μαθαίνουμε την ανακύκλωση».

Αναλυτικότερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες των ανώτερων βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στη σημασία της ανακύκλωσης και στις πρακτικές της. Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα αποτελούνται από δύο σκέλη, καθώς το πρώτο μέρος αφιερώνεται στις πρακτικές ανακύκλωσης κατά την αρχαιότητα με την παρουσίαση ανακυκλωμένων αρχαιολογικών ευρημάτων, που φιλοξενούνται στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Στο δεύτερο μέρος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου θα πραγματοποιήσει εισαγωγή στις αρχές της σύγχρονης ανακύκλωσης και βιωματικό εργαστήριο για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται. Οι εκπαιδευτικές δράσεις, διάρκειας δύο (2) ωρών η καθεμία, θα διεξαχθούν από τις 9.00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. κατόπιν συνεννόησης.

Το βράδυ στις 20:00 μ.μ. θα ακολουθήσει κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Oι Ρίζες μας» στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Ομιλία του Σ. Ν. Κάσσου  με θέμα: “Παρουσίαση μέρους του ερευνητικού έργου του Χ. Τσιχτή «Τα φύλα της Θεσσαλίας: Γενεαλογία και Ιστορία»”
Συναυλία με έργα από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα του 17ου αι. έως την Ευρώπη του 17ου -21ου αι. με θέμα : «Γενεαλογία του μουσικών θεμάτων και της σύνθεσης. Η μουσική σύνθεση μέσα στους αιώνες».
Συντελεστές: Σ.Ν. Κάσσος: Διοργάνωση, Συντονισμός, Εισηγήσεις, Επιμέλεια κειμένων- Κρουστά. Κ. Ζάχου: Πιάνο. Μ. Αργυρίου: Πιάνο. Μ Διαμαντή: Φλάουτο. Χ. Σαφάρη: Τσέλο.
Έκθεση ιδιοκατασκευών, παραδοσιακών παιχνιδιών και άλλων καθημερινών σκευών.Η είσοδος στο Μουσείο και στις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.