Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου συμποσίου τέχνης “δρυάδες 2014”


Την Κυριακή 20 Ιουλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  11 ου συμποσίου τέχνης “δρυάδες 2014” με τίτλο «στο σταυρό του δρόμου…» στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, που οργάνωσε το ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας.
Το φετινό συμπόσιο τέχνης περιελάμβανε το θερινό σεμινάριο θεάτρου και δύο νέες δράσεις: ‘Κοινωνία Σύγχρονου Θεάτρου’ και  ‘Λίμνη Πλαστήρα: Η Λίμνη των Ποιητών’.
 Το Σάββατο 12 Ιουλίου ξεκίνησε η πρώτη δράση του συμποσίου ‘Κοινωνία Σύγχρονου Θεάτρου’, όπου θεατρικές ομάδες από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας συναντήθηκαν στην λίμνη Πλαστήρα και παρουσίασαν παραστάσεις τους, αλλά και συμμετείχαν σε συζητήσεις, σεμινάρια και συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουλίου. Κριτική επιτροπή που την αποτελούσαν οι: Έφη Βαφειάδη, θεατρολόγος – καθηγήτρια Ιστορίας θεάτρου στο Α.Π.Θ., Βαγγέλης Ντελής, συγγραφέας – ποιητής, Νίκος Παπαθανάσης, ηθοποιός, Θάνος Φερφυρής, μουσικός και Σπύρος Μπουντούρης, εμψυχωτής θεάτρου – σκηνοθέτης, παρακολούθησε τις παραστάσεις και απένειμε επαίνους σε όλες τις ομάδες. Έτσι σε αυτή την συνάντηση έλαβαν μέρος και τιμήθηκαν οι παρακάτω ομάδες:
-  ‘Θέατρο Χωρίς Αυλαία’ από την Ναύπακτο με το έργο ‘Έρως Νοσταλγός’ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σιούντα. Απέσπασε έπαινο για την ισορροπία ανάμεσα στην μουσικότητα των αφηγηματικών μερών και τον ρεαλισμό των διαλογικών τμημάτων καθώς και για την εξαιρετική σκηνογραφική άποψη
-  θεατρική ομάδα Αιτωλικού ‘στη σκηνή’ με αποσπάσματα από διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία Χρίστου Λάτσινου. Απέσπασε έπαινο για τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα των παραστάσεων και την επικοινωνία με το κοινό.
- ‘Θεατροδρόμιο’ Κοζάνης με το έργο ‘Η νύχτα των μυστικών’ σε σκηνοθεσία Γιώτη Βασιλειάδη. Απέσπασε έπαινο για την επιλογή θεατρικού κειμένου και την τεχνική αρτιότητα.
Και τέλος υπήρξαν μεμονωμένες συμμετοχές σε μονολόγους από την Χρυσάνθη Οτζάκογλου με το έργο ‘Η ψεύτρα’ του Jean Cocteau, στην οποία η επιτροπή τόνισε την άψογη κατανόηση του κειμένου και την σημαντική συμμετοχή της σε ένα πρότυπο θεατρικό πείραμα αλληλεπίδρασης με το κοινό, καθώς επίσης και από τους εφήβους Περικλή Σιούντα, Πηνελόπη Κοντοκώστα, Έμιλυ Παπαζήση και Αλέξανδρο Αμπράζη όπου η επιτροπή επισήμανε  την ενθαρρυντική υπόσχεση, που έλαβε, ενόψει καλλιτεχνικής δημιουργίας. 
Την Δευτέρα 14 Ιουλίου έγινε η έναρξη εργασιών του σεμιναρίου θεάτρου καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής από τον πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής Σπύρο Μπουντούρη.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε  14 έως 20 Ιουλίου και περιελάμβανε εργαστήρια θεάτρου και μουσικής όπου δίδαξαν οι Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης - διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και καλλιτεχνικός διευθυντής   Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Κώστας Βόμβολος, συνθέτης - διδάσκων στο τμήμα θεάτρου ΑΠΘ, Έφη Βαφειάδη, θεατρολόγος - αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Θεάτρου στο Α.Π.Θ., Θάνος Φερφυρής και Σπύρος Μπουντούρης.
Στο φετινό συμπόσιο ‘δρυάδες 2014’ ξεχωριστή θέση είχαν ζωγράφοι και γλύπτες της ευρύτερης περιοχής. Έτσι στη έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής έλαβαν μέρος με έργα τους οι: Ρουλιάνα Ζώτου, Κατερίνα Κανελλάκου, Άκης Κοτρώτσιος, Αλέκα Κουκόσια, Ευτυχία Κουκουζέλη, Σοφία Κωτσιαλή-Γονιτσιώτη, Μαριάνθη Νασιοπούλου, Κυριάκος Παπαγεωργίου, Αγγελική Πηλίγκου, Βασίλης Στάθης, Πόπη Σχιζοδήμου, και Δημήτρης Φιλίππου. Επίσης το πρωινό της Πέμπτης 17 Ιουλίου Καρδιτσιώτες ζωγράφοι ήρθαν κοντά μας και ζωγράφισαν μαζί μας αντλώντας θέματα από το θέμα του συμποσίου. Σε αυτή την δράση συμμετείχαν οι: Άκης Κοτρώτσιος, Αλέκα Κουκόσια, Ευτυχία Κουκουζέλη, Σοφία Κωτσιαλή-Γονιτσιώτη και Πόπη Σχιζοδήμου. Τα έργα που γεννήθηκαν μέσα από αυτή την δράση εκτέθηκαν στον χώρο του σεμιναρίου.
Βραδιά χορού Salsa- Bachata και Tango με τους Αντιγόνη Κρικέλη και Τέλη Κατσιούλα την Τρίτη 15 Ιουλίου και την Τετάρτη 16 Ιουλίου, όλοι οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι γνώρισαν από κοντά τις ομορφιές της λίμνης.                                
Το βράδυ πραγματοποιήθηκε απονομή βραβείων και επαίνων στους επιτυχόντες του διαγωνισμού συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού κειμένου με ελεύθερο θέμα που διοργάνωσε το ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικό Εργαστήριο τον χειμώνα του 2014. Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τους ‘Νιαβέντ’.

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου παρουσιάστηκε παράσταση με τίτλο ‘Μονολογώντας’ η οποία περιελάμβανε 11 μονολόγους από διάφορα θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων  ενώ στην συνέχεια συμμετέχοντες και φίλοι των ‘δρυάδων’ είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μια βραδιά έντεχνης μουσικής με τους: Δημήτρη Σταμούλη (κιθάρα-φωνή) και Αχιλλέα Νεύρα (πλήκτρα).
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου η παρέα μας μεγάλωσε με τον ερχομό στο ‘συμπόσιο τέχνης’ της Βίκυς Τσιανίκα ραδιοφωνικού παραγωγού πρώτου προγράμματος ΝΕΡΙΤ και του Κώστα Γιαλίνη αναγνώστη – ηθοποιού με την στήριξη των οποίων πραγματοποιήθηκε η βραδιά τιμής στον Έλληνα ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης νέας δράσης του συμποσίου ‘Λίμνη Πλαστήρα: η λίμνη των ποιητών’. Την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης και την ιδεολογία της δράσης έκανε ο πρόεδρος του ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας Σπύρος Μπουντούρης. Επίσης για τον τιμώμενο ποιητή και το έργο του μίλησε ο Καρδιτσιώτης ποιητής Βαγγέλης Ντελής, ενώ κείμενα, θεατρικά και ποιήματα διάβασαν οι: Αλεξάνδρα Ράπτη (‘Πικρό Καρναβάλι’), Έφη Βαφειάδη (‘Η Γέννηση του κόσμου’, μικροκείμενο) και Αλίκη Τσακούμη & Νίκος Παπαθανάσης (‘το φιλί’, θεατρικό κείμενο από το βιβλίο ‘Γνωρίζετε την Ελπινίκη;’), Κώστας Γιαλίνης (κείμενα και ποιήματα από τα βιβλία ‘Γνωρίζετε την Ελπινίκη;’ και ‘Πικρό Καρναβάλι’). Ιδιαίτερα τιμητικό για την διοργάνωση ήταν η συνέντευξη του ίδιου του ποιητή με αφορμή το νέο θεσμό στο φετινό συμπόσιο τέχνης, που έδωσε στον Σπύρο Μπουντούρη, μέρος της οποίας προβλήθηκε σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της βραδιάς έκανε η Βίκυ Τσιανίκα. 
Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου Ηλία Λουκάτο, Νίκο Σεϊδαρίδη, Γιώτα Αμανατίδου, Αμαλία Σάνη, Ιωάννα Τρυψιάνη κ.ά.
Το πρωί του Σαββάτου 19 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις για την ‘Λίμνη Πλαστήρα: η λίμνη των ποιητών’ ολοκληρώθηκαν με την ανοιχτή τράπεζα των ποιητών. Την θεσμοθέτηση αυτής της νέας δράσης ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ενώ την γενική τοποθέτηση για τον θεσμό έκανε ο Σπύρος Μπουντούρης. Στην τράπεζα κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους πάνω στο φετινό θέμα ‘Η επίδραση των τεχνών στην ποιητική έμπνευση’ οι: Νικόλαος Κατοίκος, Βαγγέλης Ντελής, Κώστας Γιαλίνης και Ηλία Μπαρτζιώκας.  Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών πάνω στις εισηγήσεις που ακούστηκαν ενώ η παρακολούθηση της εκδήλωσης ήταν ανοιχτή για το κοινό. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της βραδιάς έκανε η Βίκυ Τσιανίκα. 
Το βράδυ της ίδιας μέρας φανταστική ήταν η παράσταση ‘Πακαμάμπο’ που γεννήθηκε σαν αποτέλεσμα των εργασιών των εργαστηρίων Θεάτρου με εμψυχωτή τον Τάκη Τζαμαργιά, και Μουσικής με εμψυχωτή τον Κώστα Βόμβολο. Μια παράσταση που συνδύασε το ζωντάνεμα του κειμένου στην σκηνή, την δημιουργία νέων σκηνών από τους συμμετέχοντες, την μουσική, το τραγούδι και τον χορό.
Οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων ενθουσίασαν το κοινό που τις παρακολούθησε.
Η λήξη του σεμιναρίου έγινε την Κυριακή 20 Ιουλίου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού και ευχαριστίες για την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο, με την απαίτηση – πρόταση όλων των συμμετεχόντων προς την οργανωτική επιτροπή (Σπύρος Μπουντούρης, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη, Έλσα Θεμελή - Θεοδωρίδου, Μαριάνθη Νασιοπούλου, Κατερίνα Κανελλάκου, Σωτήρης Ριζάς και Βασίλης Στάθης) “του χρόνου στα ίδια μέρη να ξανά βρεθούμε”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.