Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Στη φάση της υλοποίησης τα πλανητάρια σε Όλυμπο και Μετέωρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που στοχεύει στην ηλεκτρονική προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε με τον ανάδοχο τη σύμβαση του έργου «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου – Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας», προϋπολογισμού 691.025 €.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Ο Όλυμπος και τα Μετέωρα αποτελούν δυο φυσικά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, αλλά και “brand name” της περιφέρειάς μας. Μέσω της δημιουργίας της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας στοχεύουμε στην παγκόσμια τουριστική προβολή των προορισμών αυτών, με χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και πολυδύναμων εφαρμογών. Παράλληλα, δημιουργούμε ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και marketing τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας με στόχο να έχει η Περιφέρεια μας τη δυνατότητα να προβάλει τους τουριστικούς και πολιτιστικούς της πόρους, προσεγγίζοντας τους δυνητικούς επισκέπτες της σε παγκόσμια κλίμακα όλο το εικοσιτετράωρο με άμεσο τρόπο και χαμηλό κόστος».
Η ψηφιακή προβολή των περιοχών αυτών σε συνεργασία με το σύστημα e-DMS, που θα δημιουργηθεί, αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση στην προώθηση και διαχείριση του στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων, μαζί με τις δυνατότητες που διαθέτει η Θεσσαλία ως τουριστικός προορισμός, παρέχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή για την προσέλκυση τουριστών. Η οργάνωση αυτής της προβολής στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης για την «πρωτοκαθεδρία» ενός προορισμού στις μηχανές αναζήτησης.
Η προβολή του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου των Μετεώρων και του Ολύμπου μέσω της ψηφιοποίησης και της συστηματικής προβολής και διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος, προάγει την από κοινού προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου των περιοχών αυτών. Ο θρησκευτικός, γεωλογικός και πολιτισμικός πλούτος των περιοχών αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που συνδέει τον άνθρωπο με το περιβάλλον και την ιστορία του, καθώς η διαφύλαξη και κυρίως η ανάδειξη των ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων των Μετεώρων και του Ολύμπου αποτελεί κοινό σκοπό για επισκέπτες.
Σκοπός της πράξης αυτής είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ειδικότερα αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των περιοχών αυτών. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον χώρο των Μετεώρων και του Ολύμπου και η δυνατότητα μιας «ολοκληρωμένης ξενάγησης», ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ανάγλυφου της περιοχής (ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ).
Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία, που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν:
Προβολή δυναμικών χαρτών, προβολή βίντεο και εικόνων υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη διαδραστική περιήγηση, βοηθητικά κείμενα – ομιλία, θέσεις ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, θέσεις μνημείων, κειμήλια, περιπατητικές – ποδηλατικές - αναρριχητικές διαδρομές, κλπ. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν στοιχεία τουριστικών υποδομών που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (πληροφορίες ξενοδοχείων – εστιατορίων – αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα σε πολλές γλώσσες ενώ κύριος στόχος της ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι η ευκολία στη χρήση και η απλή λειτουργία της. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.