Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Λεκτική και σωματική βία εις το όνομα της Αγάπης…

Συγκλονιστικά στοιχεία έφερε στο φως η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) σχετικά με την κακοποίηση που βιώνουν τρεις στις δέκα Ελληνίδες.
Το σύνδρομο κακοποιημένων γυναικών δεν κάνει διακρίσεις. Καθημερινά, μέσα στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού, ως επί το πλείστον, γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη υφίστανται ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Μέσα σε έναν χρόνο περίπου 17 εκατομμύρια γυναίκες (16.700.000) στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από τον σύντροφο και 10% από άλλο άτομο) και σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από τον σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).
Συχνά τα θύματα δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τον σύντροφό τους ευελπιστώντας πως θα αλλάξει ή φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια. Πάντως είναι σημαντικό το γεγονός ότι τον πρώτο κιόλας μήνα, που λειτουργεί το νεοσύστατο τμήμα Iατροδικαστικό Iατρείο στο νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», αντιμετώπισε 25 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με την ιατροδικαστή κ. Άννα Ράζου.
Η 25η Νοέμβρη έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Όπως είναι γνωστό, ο μόνος γιατρός, που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας, είναι ο ιατροδικαστής. Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από γιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει αξία.
Δυστυχώς, ένα σοβαρό πρόβλημα, που εντοπίζεται στην Ελλάδα, είναι η μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών. Οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε έναν ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιστοποιούνται ελάχιστα περιστατικά βιασμών στη χώρα μας και να ακολουθούν τη νομική οδό (από τις περίπου 5000 ετησίως, αυτό γίνεται μόνο για τα 150).
Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) προσφέρει για μία εβδομάδα δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, από σήμερα 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2016 τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.  Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων, τα οποία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.
Ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε: «Όπως δείχνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η βία κατά των γυναικών αποτελεί πραγματικότητα και για τη χώρα μας. Η ΕΙΕ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε. Τ
ο θέμα είναι σύντομα και η Πολιτεία να πράξει το καθήκον της απέναντι και σε αυτές τις γυναίκες και να δημιουργηθούν δημόσιες ιατροδικαστικές δομές σε όλους τους νομούς. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε οι γυναίκες, που πέφτουν θύματα κακοποίησης, να «κακοποιούνται» μία δεύτερη φορά, προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους ή, ακόμη χειρότερα, να μην δικαιώνονται ποτέ». 

@Διαβάστε επίσης:
@Οι φωτογραφίες ‘αλιεύτηκαν’ από το διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.