Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Θέατρο: «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή

Η πιο… «Αριστοφανική» κωμωδία του νεοελληνικού θεάτρου ανεβαίνει αυτό το καλοκαίρι από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση, σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, με τον Γιάννη Βούρο στον επώνυμο ρόλο και την Τάνια Τρύπη στο ρόλο της… πέτρας του σκανδάλου!

Το έργο «ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ» γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή στα 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη.
Μέσα από την ξεκαρδιστική ιστορία του Κουτρούλη, του καλοκάγαθου ράφτη από την Σύρο, που για να τον δεχτεί για σύζυγό της η ωραία  Ανθούσα θέτει ως όρο να γίνει… υπουργός, ο Ραγκαβής αποκαλύπτει με αξιοθαύμαστη τόλμη τις μεθόδους και τις πρακτικές που από τότε ταλανίζουν το πολιτικό μας σύστημα: την εξασφάλιση ξένης υποστήριξης, την διαπλοκή, την εξαγορά συνειδήσεων, τις πελατειακές σχέσεις και την θυσία του δημοσίου στο ατομικό συμφέρον. 


Όλα  αυτά διαδραματίζονται στο συμβολικό πλαίσιο του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», όπου ο Ραγκαβής κατορθώνει να αναβιώσει και να ανανεώσει την φόρμα της Αριστοφανικής κωμωδίας, αξιοποιώντας όχι μόνο τον Χορό πολιτών – πελατών, αλλά και όλα τα δοκιμασμένα τεχνάσματα του είδους: την Παράβαση, τα Επεισόδια, τον Αγώνα, τον Υμέναιο και φυσικά τις κωμικές ανατροπές, το άφθονο γέλιο, τα τραγούδια και την πανηγυριώτικη διάθεση.
Σκηνοθετικό Σημείωμα:
«Υπάρχουν μερικά έργα που όσο περισσότερο καταπιάνεσαι μαζί τους τόσο νιώθεις ότι δεν έχεις ακόμα εξοφλήσει το χρέος σου απέναντί τους. Ο ‘’Κουτρούλης’’ είναι σίγουρα ένα τέτοιο έργο. Γράφτηκε από έναν «ανήσυχο» άνθρωπο σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη στιγμή της πατρίδας μας: Στα 1843 το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του ύστερα από μια ηρωική επανάσταση και έναν ντροπιαστικό εμφύλιο. Η Ελλαδίτσα, με τα όνειρά της να φτάνουν μέχρι την αναβίωση του χρυσού αιώνα του Περικλή και τα σύνορά της μέχρι  την Λαμία, έχει Βαυαρό βασιλιά, Αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες κι ένα δάνειο στην πλάτη που μη μπορώντας να το εξυπηρετήσει, υποχρεώνεται να υπογράψει το πρώτο «Μνημόνιο» της ιστορίας της.  Ο Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής, Φαναριώτης, λόγιος, κάτοχος ευρύτατης Ευρωπαϊκής παιδείας και διαποτισμένος από τα οράματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, ανάμεσα στα κυβερνητικά του καθήκοντα και τις επιστημονικές του ενασχολήσεις, χρησιμοποιεί το Θέατρο σαν όχημα για να διατυπώσει όχι μόνο το  πολιτικό αλλά, κυρίως, το πολιτιστικό του «μανιφέστο». Γράφει τον «Κουτρούλη» όπου καταφέρνει να δώσει απάντηση με μοναδικό τρόπο στο ερώτημα  που ακόμα βασανίζει καλλιτέχνες και θεωρητικούς: Η Τέχνη οφείλει να τέρπει ή να διδάσκει; Ο Ραγκαβής αποκαλύπτει πόσο ψευδές και εκ του πονηρού είναι αυτό το δίλημμα. Η ξεκαρδιστική περιπέτεια του ερωτευμένου ράφτη που «αναγκάζεται» να γίνει υπουργός, μας δίνει ανάγλυφα την τραγικότητα ενός λαού που όπως πολύ εύστοχα λέει ο Εμμανουήλ Ροΐδης «.αποκοιμηθείς δούλος και ανατολίτης, εξύπνησεν ελεύθερος και Ευρωπαίος».  Και ενώ με το περιεχόμενο της κωμωδίας του μας κάνει να λιγωνόμαστε στα γέλια, την ίδια στιγμή, με την στιλπνή και λυρικότατη Αριστοφανική μορφή της, μας θυμίζει ότι η αρχαία και ένδοξη καταγωγή μας δεν αρκεί για να μας καταστήσει ελεύθερους.

Καλή διασκέδαση και καλή φώτιση λοιπόν.»
Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου: Γιάννης Καλατζόπουλος
Μουσική Ενορχήστρωση: Δημήτρης Λέκκας – Φίλιππος Περιστέρης
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου 
Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης – Studio Kominis  
Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Τάνια Τρύπη, Κώστας ΦλωκατούλαςΓιώργος Γιαννόπουλος, Άγγελος ΜπούραςΘοδωρής Αντωνιάδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δέσποινα ΜπουγατιώτηΘάλεια Χαραρά, Δανάη Αγγελάτου και ο Γιάννης Καλατζόπουλος.

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό), 10 (ανέργων και άνω των 65) 

Πρόγραμμα Περιοδείας:
13.7 Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα 
14.7 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων  Τρίκαλα,
15.7 Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Μελίνα  Βόλος,

16.7  Θέατρο Ορέστης Μακρής Χαλκίδα, 19.7 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 20.7 Θέατρο Πέτρας Πετρούπολη 21.7 Ανοιχτό Θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης, Ξυλόκαστρο, 22.7 Υπαίθριο Θέατρο Γιώργος Παππάς, Αίγιο 23.7 Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας  Ήλιδα  26.7 Βεάκειο  Θέατρο Πειραιάς, 27.7 Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη, Βέροια 28.7 Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας Δράμα, 29.7 Σίβηρη, 31.7 Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης Κατερίνη, 1.8 Θάσος, 2.8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 3.8  Aνοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ Σέρρες, 4.8 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής Κομοτηνή, 5.8  Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης Ξάνθη,  6 & 7.8  Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Αλεξανδρούπολη, 8.8 ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ , 9.8 Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ- ΦΡΟΝΤΖΟΥ Γιάννενα, 10.8 Θέατρο ΜΟΝ ΡΕΠΟ- ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Κέρκυρα, 11.8 Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος  Πρέβεζα, 12.8  Ληξούρι και 13.8 Αργοστόλι Κεφαλλονιά, 22.8 Θερινό Σινεμά Άλεξ  Πόρτο Ράφτη, 23.8 Σαρωνίδα, 25.8 Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, Πάτρα 27.8 Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας Σαλαμίνα,29.8 Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής  Ηλιούπολη, 1.9 Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης - Δήμος Αχαρνών Μενίδι, 3.9  Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης Νέα Σμύρνη, 5.9 Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη Νταμάρι Βριλησσίων  Βριλήσσια, 7.9  Ανοιχτό Θέατρο Θανάσης Βέγγος Κορυδαλλός, 12.9 Κηποθέατρο Νίκαιας Νίκαια, 14.9 Θέατρο Άλσους Βεϊκου Γαλάτσι.

Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.