Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Θέατρο: «Κάποτε στη Σμύρνη» στην αυλή του Μύλου.

Το «Θεσσαλικό Θέατρο» παρουσιάζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση με τίτλο «Κάποτε στη Σμύρνη», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Είναι ένα θεατρικό χρονικό βασισμένο σε συγκλονιστικές αυθεντικές μαρτυρίες, Ελλήνων της Μικράς Ασίας που βίωσαν την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

-Η παράσταση έχει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την όμορφη κι ανέμελη ζωή που περνούσαν πριν την καταστροφή, με τις απογευματινές βόλτες στην ξακουστή προκυμαία (Κιαί) της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, τις λαμπρές χοροεσπερίδες, τα γλέντια στις λαϊκές γειτονιές με τα υπέροχα Σμυρναίϊκα τραγούδια, τις λειτουργίες στην Αγία Φωτεινή με το περίφημο καμπαναριό, τις βαρκάδες στο Κοκάργιαλι (μυρωμένος γιαλός), στο Κορδελιό και σ΄ άλλα πανέμορφα ακρογιάλια, τις βόλτες στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια.

-Στο δεύτερο μέρος, τη γαλήνεια ζωή αντικαταστά η φοβερή καταστροφή και η πυργκαγιά (το γιαγκίνι) που έκανε στάχτη μεγάλο μέρος της Σμύρνης. Το μακελειό, οι αρπαγές, οι βιασμοί των Τούρκικων στρατευμάτων αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, Αρμενίων κ.α να βρεθούν στη προκυμαία με την ελπίδα να επιβιβαστούν στα ελληνικά και στα συμμαχικά βαπόρια για να σωθούν. Μόνο που τους περισσότερους τους ξαναπετούν στη θάλασσα κόβοντάς τους τα χέρια, ή καταβρέχοντάς τους με καυτό νερό. Έπρεπε να σώσουν πρώτα τα μέλη της «εγκληματικής» Αρμοστείας, τους Τραπεζίτες και όσους πλήρωναν αδρά τη σωτηρία τους.

-Στο τρίτο μέρος, οι αφηγήσεις αφορούν τη ζωή 1.500.000 Ελλήνων προσφύγων που κατέληξαν σε αφιλόξενους λασπότοπους, γύρω από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη κ.α. Σε αντίσκηνα στην αρχή, σε τσίγκινες παράγκες με πισόχαρτα μετά και σιγά-σιγά, μέσα από απίστευτες ταλαιπωρίες να ορθοποδήσουν και να ενταχθούν σε μια όχι και τόσο φιλική γι΄ αυτούς κοινωνία. Οι Μικρασιάτες δεν ξέχασαν ποτέ τις χαμένες πατρίδες, τον πολιτισμό, τα ήθη και φυσικά τα τραγούδια τους.

Στην παράσταση ακούγονται πολλά Σμυρναίϊκα τραγούδια στην αυθεντική τους μορφή αλλά και ζωντανά από τους ειδικά επιλεγμένους ηθοποιούς.

Στην παράσταση ερμηνεύεται και το «Α΄ Στάσιμο» από την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη». Στο χορικό αυτό εκπατρισμένες Τρωαδίτισσες θρηνούν την καταστροφή της Τροίας και τον εκπατρισμό τους από τους Έλληνες κατακτητές, που θα τις πουλήσουν σκλάβες σε άγνωστες πόλεις και άρχοντες της Ελλάδας. Με το χορικό της «Εκάβης» η παράσταση θυμίζει πως το πρόβλημα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς έχει προαιώνια ιστορία.

Την επιλογή και την διαμόρφωση των κειμένων έκανε ο Κώστας Τσιάνος καθώς και την επιλογή των τραγουδιών και της μουσικής. Τα κείμενα ερμηνεύουν 10 ηθοποιοί, ικανοί να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να παίξουν κάποια μουσικά όργανα. Και είναι οι: Τζίνη Παπαδοπούλου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιάννης Μπουραζάνας, Χρήστος Κορδελάς, Mαρσέλα Λένα, Χριστίνα Βρακά, Άννα Κοκότη, Νίκος Ζαρκογιάννης, Αριστέα Στεργιούλη.
Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Παραστάσεις:
ΤΕΤΑΡΤΗ: 29/7 – ώρα: 9.15 μ.μ
ΠΕΜΠΤΗ: 30/7 – ώρα: 9.15 μ.μ
ΠΑΡΑΣΚ: 31/7 – ώρα: 9.15 μ.μ
ΣΑΒΒΑΤΟ: 1/8 – ώρα: 9.15 μ.μ
ΚΥΡΙΑΚΗ: 2/8 – ώρα: 9.15 μ.μ
ΔΕΥΤΕΡΑ: 3/8 – ΑΡΓΙΑ
ΤΡΙΤΗ: 4/8 – ώρα: 9.15 μ.μ
ΤΕΤΑΡΤΗ: 5/8 – ώρα: 9.15


Τιμές εισιτηρίων: 8 € & 5 € (Νέων, Ανέργων)
Κρατήσεις θέσεων & πληροφορίες:
Tηλ: 2410- 533417
Πρωϊ: 10 – 13 & Απόγευμα: 19.30 – 21.30



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.