Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Θέατρο: Τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου στο Θεσσαλικό Θέατρο.


Τα «Ψηλά Βουνά» το θρυλικό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου θα παρουσιάσει σε θεατρική μορφή η «Παιδική Σκηνή» του «Θεσσαλικού Θεάτρου» στη Λάρισα το φετινό χειμώνα, σε θεατρική διασκευή του ηθοποιού Αλέξανδου Μπαλαμώτη, πάνω σε μια ιδέα του Κώστα Τσιάνου.
Τα «Ψηλά Βουνά» πρωτοκυκλοφόρησαν ως αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού το 1918, την περίοδο (1917-1920) της Βενιζελικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θεωρείται μέχρι σήμερα υποδειγματικό κείμενο της παιδικής λογοτεχνίας που πρόσφερε απόλαυση, συγκίνηση και γνώση σε πολλές γενιές.

Στο έργο
μια παρέα μικρών μαθητών περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα βουνά της Ρούμελης, μετά από παρότρυνση του δασκάλου τους και με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Εκεί θα μάθουν να ζουν ομαδικά και μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού τους στην πόλη, να εργάζονται, να μαγειρεύουν, να χτίζουν, να ράβουν, ν’ ανοίγουν μονοπάτια στο δάσος, να γίνονται αν χρειαστεί νοσοκόμοι, δασοφύλακες, δάσκαλοι για τον μικρό Λάμπρο, το αγράμματο βοσκόπουλο και να μη φοβούνται.Στα «Ψηλά Βουνά» θα αγαπήσουν το δάσος, τα φαράγγια, τα ποτάμια, τις κρυστάλλινες πηγές. Θα αισθανθούν το καθαρό βουνήσιο αεράκι, τις μυρωδιές των αγριολούλουδων, το θρόϊσμα των πεύκων και των ελατιών, το τραγούδι των τρεχάμενων νερών, τα κελαηδίσματα των πουλιών, τα βελάσματα των ζώων, τη δροσιά των περιβολιών και των ανθισμένων κήπων. Εκεί θαρθούν σ’επαφή με ανθρώπους της υπαίθρου και θα μάθουν να σέβονται οτιδήποτε διαφορετικό και να διαλέγουν για αρχηγό τους εκείνον που θα αποδειχτεί ικανότερος.
Το «Θεσσαλικό Θέατρο» σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, θεωρεί σημαντικό γεγονός την απόφασή του να παρουσιάσει στη σκηνή, το υπέροχο κείμενο του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Τα σημερινά παιδιά και ιδιαιτέρα των μεγάλων πόλεων που ζουν ασφυκτικά σε τσιμεντουπόλεις και είναι εθισμένα στις εικόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή, είναι χρήσιμο να γνωρίσουν και να χαρούν τις ομορφιές και όλα τα αγαθά που προσφέρει η φύση.
Τα «Ψηλά Βουνά» θα παρουσιαστούν στην ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ( πρώην Ο.Υ.Η.Λ.) που μετατρέπεται σε μια θαυμάσια εναλλακτική θεατρική σκηνή. Το έργο θα παίζεται και σε πρωινές παραστάσεις για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν οργανωμένα τα Σχολεία της πόλης.

ΑΚΡΟΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Για τις ανάγκες της παράστασης με το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά», το «Θεσσαλικό Θέατρο» θα πραγματοποιήσει ακρόαση ηθοποιών στις 25 και 26 Αυγούστου (Δευτέρα και Τρίτη) στο «Θέατρο του Μύλου» από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ..
Η ακρόαση αφορά νέους άνδρες ηθοποιούς (που να μικροδείχνουν) θα εξεταστούν σε ένα κείμενο από τα «Ψηλά Βουνά» που θα προμηθευτούν από τα γραφεία του «Θεσσαλικού Θεάτρου» (Μύλος του Παπά, 2ος όροφος, Γεωργιάδου 53, τηλέφωνο 2410-621209 από τις 10 πμ μέχρι τις 2 μμ εκτός από Σάββατο και Κυριακή) ή θα αποσταλεί μέσω e-mail του Θεσσαλικού Θεάτρου info@thessaliko-theatre.gr Επίσης, θα εξεταστούν στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και Αλέκου Σακελλάριου «Τράβα μπρος και μη σε νοιάζει». Όσοι από τους υποψηφίους παίζουν κιθάρα, ακορντεόν, φλογέρα, βιολί, κρουστά και άλλα πνευστά και έγχορδα μουσικά όργανα, θα εξεταστούν και σε αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.