Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η μουσική έκφραση του διεθνώς αναγνωρισμένου σολίστ του βιολιού Δημήτρη Καρακαντά.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τον Λαρισαίο Δημήτρη Καρακαντά μιλούν για ένα εξαίρετο, διεθνώς αναγνωρισμένο,  ταλαντούχο μουσικό,  ένα ευγενικό, ευαίσθητο, απλό, καταδεχτικό, άξιο νέο. Διαμένει στην Αυστρία και γνωρίζει τη μουσική από τρεις διαφορετικούς ρόλους: του μουσικού, του ηχολήπτη και του παραγωγού. Δεν είχα τη χαρά να τον γνωρίσω όμως εντελώς τυχαία άκουσα ένα δικό του cd  και μαγεύτηκα! Η μουσική του με συνεπήρε, με ταξίδεψε στα μαγικά μονοπάτια της κλασικής μουσικής.
(τον ακούμε εδώ: http://dimitriskarakantas.com/audio-video/ ). 
«Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια μεγάλη άνθιση. Από την άλλη πλευρά, παρακολουθώντας την επικαιρότητα, ανακαλύπτει κανείς ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να στηρίξουν τη συνέχιση αυτής της άνθισης. Σε πολλές πόλεις –όπως λ.χ. στη γενέτειρά μου, τη Λάρισα– τα πάντα κινούνται με εξαιρετική δυσκολία: κλείνουν ορχήστρες, αναβάλλονται παραστάσεις... Κι αν κλείσει μια ορχήστρα στην επαρχία, αδειάζουν τα ωδεία, καθώς εξαφανίζεται το κίνητρο και τα ακούσματα για τους σπουδαστές τους κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε απώλεια δημιουργίας μιας σταθερά αναπτυσσόμενης μουσικής παιδείας. Υπάρχει πρόβλημα. Βρίσκομαι συχνά στην Ελλάδα και παρατηρώ όλο και περισσότερους μουσικούς να έχουν δεμένα τα χέρια τους, ενώ θέλουν να κάνουν τόσα πράγματα. Με μεγάλο θαυμασμό παρακολουθώ όμως και νέα άτομα σαν τον  Γιώργο Λαζαρίδη, τον Γιώργο Πέτρου, τον Τίτο Γουβέλη και αρκετούς άλλους, οι οποίοι –με νύχια και με δόντια– προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια, καταφέρνοντας μάλιστα να την υπερβούν. Ελπίζω το παράδειγμά τους να μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε όλοι οι ακροατές αλλά και οι μουσικοί, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Η γενιά μου έβγαλε πολύ ταλαντούχους μουσικούς, δυστυχώς όμως, λόγω των γεγονότων των τελευταίων χρόνων, από όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας, κανείς δεν σκέφτεται να επιστρέψει. Αν δεν δοθεί σύντομα κάποιο σημαντικό κίνητρο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, καθώς η έλλειψη αξιόλογου δυναμικού μπορεί να οδηγήσει μόνο στη μουσική απομόνωση της χώρας...» απαντώντας ο Δημήτρης Καρακαντάς σ’ ερώτηση, για το πώς βλέπει το μέλλον της ελληνικής κλασικής μουσικής, του δημοσιογράφου Νίκου Σαραφιανού,το Μάιο του 2012.

Ενημέρωση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιμουσικούς της γενιάς του, ο Γερμανός Μάρκους Μπος, έρχεται να αφήσει την σφραγίδα του σε τρία έργα του Μπραμς, γραμμένα σε μία περίοδο μέγιστης ακμής και ωριμότητας. Ανάμεσά τους δεσπόζει η αιθέρια και ανάλαφρη Δεύτερη Συμφωνία, που έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως η «Ποιμενική του Μπραμς». Σολίστ της βραδιάς είναι ο ανερχόμενος Έλληνας βιολιστής, Δημήτρης Καρακαντάς. Παρασκευή 2 Μαΐου 2014, ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ενώ πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα 3 και 4 Σεπτεμβρίου συμμετείχε μαζί με τους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες τον Σίμο Παπάνα, την Ντανιέλα Νταμίανοβα, τον Γιώργο Μαθιουλάκη, τον Γιώργο Δεμερτζή, τον  Βασίλη Βαρβαρέσο, τον Σπύρο Μουρίκη και τον Άγγελο Λιακάκη, στο 2ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στο Minoa Palace Hotel, στα Χανιά.
Ο Δημήτρης Καρακαντάς
γεννήθηκε στην Λάρισα το 1987. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δ.Ω.Λ. με την καθηγήτρια Αρετή Θεοχαροπούλου και έπειτα με τους καθηγητές Γιάννη Γεωργιάδη και Ελεάνα Βλιτσάκη. Από το Δ.Ω.Λ. επίσης απέκτησε το 2003 το πτυχίο αρμονίας. Συνέχισε στο Κ.Ω.Θ στην τάξη τον καθηγητή Δ. Χανδράκη από όπου έλαβε το δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί το 2005. Ταυτόχρονα το 2003-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Graz, στη τάξη της καθηγήτριας Regina Brandstaetter
Από τον Οκτώβριο του 2005 φοιτεί στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, αρχικά στην τάξη του διάσημου καθηγητή Prof. G. Pichler και από τον Οκτώβριο του 2009 στην τάξη της περίφημης σολίστ Joanna Madroszkiewicz, καθώς και στο τμήμα Μπαρόκ βιολιού του Konservatorium της Βιέννης στην τάξη της Ulrike Engel.
Τον Ιούνιο του 2008 έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στο τμήμα Ηχοληψίας και Παραγωγής Μουσικής του ιδίου Πανεπιστημίου και φοιτεί τώρα παράλληλα και στης δύο κατευθύνσεις.
Στην μουσική πορεία του έχει πετύχει πολλές και σημαντικές διακρίσεις όπως τα 1α Βραβεία στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς το 2000 και 2003, το 1ο Βραβείο στο 9ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων Ταλέντων στην Μολδαβία, το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο και Πανκύπριο Διαγωνισμό “ΦΙΛΩΝΑ” το 2004 και την ίδια χρονιά κατετάγη 2ος στο Διαγωνισμό της YAMAHAMusic Foundation of Europe. Το 2009 πήρε το 3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του συλλόγου «Τέχνη» στη Θεσσαλονίκη.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κ.Ω.Θ., την Ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας, την Ορχήστρα Νέων της Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα “Feminarte”, την Ορχήστρα του Α.Π.Θ., τη Συμφωνική Ορχήστρα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς κ.α.
Έχει δώσει πολλές σολιστικές συναυλίες και ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Μολδαβία, Δανία, Ισλανδία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία κ.α.) σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Rathaus της Βιέννης και στις φημισμένες αίθουσες του Musikverein, του Konzerthaus και της Ραδιοφωνίας της Βιέννης. Έχει ηχογραφήσει για την αυστριακή ραδιοφωνία. Το Σεπτέμβριο 2006 έδωσε ρεσιτάλ βιολιού στο 4ο Φεστιβάλ νέον καλλιτεχνών στα «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης.
Το 2004 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μετά τις ακροάσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» για το Διαγωνισμό Υποτροφιών του Κληροδοτήματος «Αλεξάνδρα Τριάντη» κέρδισε μουσική υποτροφία για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.
Επίσης, από το 2007 είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010 έλαβε την υποτροφία του Κληροδοτήματος «Κυβέλη – Χόρν» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) για τον τομέα της Ηχοληψίας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 λαμβάνει την βιολιστική υποτροφία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το 2011 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τα έργα για σόλο βιολί και τα ντουέτα για 2 βιολιά του Σίμου Παπάνα με τη συμμετοχή του Γιώργου Δεμερτζή και σε σύντομο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησε ο δίσκος Alba Tanguera με έργα για βιολί και κιθάρα με τον Θοδωρή Χαρό.
Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια πολύ σπουδαίων βιολιστών και μουσικών όπως ο Z. Bron, L. David, A. Malikian, P. Cortinas, M. Kos, Γ. Γεωργιάδη, Γ. Δεμερτζή, Δ. Χανδράκη, Γ. Χατζηνίκου, Σ. Παπάνα κ.α.
Παίζει με βιολί Paolo Antonio Testore το οποίο κατασκευάστηκε στο Μιλάνο το 1757.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.