Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών χαρακτήρισαν σε συνέντευξη τύπου οι συνδιοργανωτές το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων χορευτικών συγκροτημάτων, που διεξάγεται την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Δήμο Λαρισαίων. Θα παρουσιαστούν χοροί από την Τουρκία (Folklor Kurumu- Κωνσταντινούπολη), τη Σερβία (Cukarisa ensemble-Βελιγράδι) και την Ελλάδα (Ε.Μ. Λέσχη Φιλιππούπολης, Συνδ. Σαρακατσαναίων Λάρισας «ο Κατασαντώνης», Χορευτικό συγκρότημα του Δ.Ο.Π.Α.Ε. Λάρισας και Συνδ. Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων). Η γενική είσοδος είναι 2 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν στα συσσίτια της Μητρόπολης Λάρισας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό Ν. Λάρισας και στο Νηπιαγωγείο απόρων παιδιών «Χελιδωνάκια».
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση πολιτισμών η οποία διεξάγεται αυτή την Κυριακή στο Κηποθέατρο της Λάρισας. Η εκδήλωση αυτή έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συμμετέχουν έξι πολιτιστικοί σύλλογοι εκ των οποίων δύο από το εξωτερικό. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση, η οποία αποτελεί μια σημαντική πτυχή του πολιτισμού μας και μας κάνει να έχουμε το νου μας στραμμένο και στις ρίζες μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και καλούμε όλους τους πολίτες να χαρούν το θέμα, που θα παρουσιαστεί και να ενισχύσουν τις προσπάθειες των συλλόγων για κοινωνική προσφορά, ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την περίοδο που πολλοί συνάνθρωποί μας, περνούν δύσκολες στιγμές λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε απ’ την πλευρά της: «Όποιος λαός τιμά τις ρίζες του, τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμά του, έχει μέλλον. Μ’ αυτή τη φιλοσοφία και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους φιλοξενούμε την Κυριακή ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και βιώματα, συμμετέχουν σε ένα ξεχωριστό μουσικο-χορευτικό υπερθέαμα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την προσπάθεια αυτή, στηρίζοντας την παράδοση και τον πολιτισμό»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων «Αγ. Παρασκευή» σημείωσε: «Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια και με αρωγό την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας, καταφέραμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, που στηρίζεται στην κουλτούρα διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών εθίμων. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ο σύνδεσμος Σαμαριναίων, ο σύλλογος Σαρακατσαναίων, η πολιτιστική λέσχη Φιλιππούπολης, τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Λαρισαίων καθώς και δυο συγκροτήματα του εξωτερικού, από την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι. Ελπίζουμε το φεστιβάλ αυτό να αποτελέσει την απαρχή τέτοιων διεθνών γεγονότων παραδοσιακών χωρών, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας.
            Ο υπεύθυνος του χορευτικού συγκροτήματος από την Κωνσταντινούπολη κ. Ρετζέπ Ντεμίρ τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά να συμμετέχουμε σε ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον τους. Η εκδήλωση αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία να έρθουν οι δύο λαοί μας ακόμα πιο κοντά στα πλαίσια της φιλίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από δράσεις πολιτισμού κ.α.»
            Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης χάρισες στους διοργανωτές ένα λεύκωμα με παραδοσιακές στολές απ’ όλη την Ελλάδα, ο πρόεδρος του συνδέσμου Σαμαριναίων μια παλιά χαλκογραφία που απεικονίζει τον Ι.Ν. Κοίμησης Της Θεοτόκου στη Σαμαρίνα, ενώ ο κ. Ρ. Ντεμίρ χάρισε στον περιφερειάρχη μια πορσελάνη που απεικονίζει την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.