Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Στη Θεσσαλονίκη ο διακεκριμένος σολίστας Δημήτρης Καρακαντάς.



Την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015, στις 20:30, στην αίθουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Λαρισαίος διακεκριμένος σολίστας στο βιολί Δημήτρης Καρακαντάς, συμπράττει  με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Dariusz Mikulski, παρουσιάζοντας την Πολωνική Βραδιά.

 Η πολωνική μουσική παρακαταθήκη δεν εξαντλείται στην ιδιοφυΐα του Σοπέν, αλλά έχει να υπερηφανεύεται για μία ζωντανή και πολυσυλλεκτική σχολή, που συνδύασε τα παραδοσιακά μελωδικά στοιχεία της τοπικής κουλτούρας με τις μοντέρνες υστερο-ρομαντικές και ιμπρεσσιονιστικές τάσεις, που προωθούνταν ανά την Ευρώπη, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Η καλλιτεχνική κίνηση «Νέα Πολωνία» συνετέλεσε αποφασιστικά στην οριστική απεμπλοκή της τοπικής μουσικής από το στενοκέφαλο εθνικισμό και το συντηρητισμό της παλιάς πολωνικής σχολής, καταφέρνοντας με αυτούς τους συγκερασμούς να προβάλει παγκοσμίως τον μελωδικό πλούτο της χώρας. Η βαγκνερικών επιδράσεων συμφωνική εισαγωγή Bianca da Molena του πρόωρα χαμένου Καρλόβιτς, το εκφραστικό 2ο κοντσέρτο για βιολί του βαθιά αισθηματικού Σιμανόφσκι και το νεομπαρόκ Κοντσέρτο για ορχήστρα του πρωτοπόρου Λουτοσλάφσκι, αποτυπώνουν γλαφυρά την ποικιλοχρωμία της σύγχρονης πολωνικής σχολής.

Πρόγραμμα:
Mieczysław Karłowicz (1876-1909), Bianca da Molena, έργο 6 16’
Karol Szymanowski (1882-1937), Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2 , έργο 61 20
Witold Lutoslawski (1913-1994), Κοντσέρτο για ορχήστρα 29’ 

*Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία, θα αναχωρήσει λεωφορείο από τη Λάρισα στις 23 Ιανουαρίου στις 17:00 από την οδό Βενιζέλου (είσοδος Δ.Ω.Λ.). Πληροφορίες στην κα Βαρβάρα Βασιλάκη και στο τηλ. 2410536.886 από 09:00 έως 13:00 μέχρι την Τρίτη 13 Ιανουαρίου. 


Δημήτρης Καρακαντάς


@ Οι πρόσφατες κριτικές για τον ταλαντούχο σολίστ Δημήτρη Καρακαντά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.