Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

«Γρουνοχαρά και καλές καμήλες» στην πλατεία της Φιλιππούπολης.


Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα σαράντα χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του συλλόγου, αναβιώνει την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 στην πλατεία της Φιλιππούπολης, το έθιμο της «Γρουνοχαράς» και της «Καμήλας».
Από νωρίς το πρωί, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες και η διαδικασία για το σφάξιμο του γουρουνιού. Στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνει το «καψάλισμα» και το τεμάχισμα, ενώ παράλληλα, θα παρασκευάζονται παραδοσιακά ανατολικορωμυλιώτικα φαγητά όπως ο «καβρουμάς» και η «τηγανιά», τα οποία θα μοιραστούν στον κόσμο δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 Την ίδια στιγμή και υπό των ήχων της γκάιντας, δύο παιδικές χορευτικές ομάδες του συλλόγου θα παρουσιάσουν θρακιώτικους χορούς. Τα μέλη των ενηλίκων χορευτικών τμημάτων σε συνεργασία με την «ομάδα των κρουστών», θα πραγματοποιήσουν ένα συμβολικό «μελωδικό πέρασμα»  από τα Χριστούγεννα στην Πρωτοχρονιά με κάλαντα  διάφορων περιοχών της Ελλάδας.  Στη συνέχεια θα αναβιώσει το παλιό πρωτοχρονιάτικο εθιμικό δρώμενο της «καμήλας και του ντιβιτζή», που διαδραματίζονταν στα χωριά της περιοχής του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η «καμήλα» είναι μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με λινάτσα  όπου στις άκρες της είναι κρεμασμένα κουδούνια και στο εσωτερικό της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος την μετακινεί σε διάφορα σημεία του χώρου. Ο «ντιβιτζής» είναι μεταμφιεσμένος με δέρματα, φορά μεγάλες μάσκες και μικρά κουδούνια και κρατά στο χέρι του το «τουπούζ», ένα ξύλινο φαλλόμορφο  ρόπαλο, το οποίο χτυπά στη γη. Πολλές φορές κυλιέται χάμω με απώτερο σκοπό να την ξυπνήσει έτσι ώστε  η νέα χρονιά να είναι προσοδοφόρα.

Όπως και παλιότερα  θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωναράδικα και μπαϊντούσκες, σε ένα κύκλο, όπως έκαναν πάντα οι Καβακλιώτες στις διασκεδάσεις τους. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανδρέου Μιχάλης (γκάιντα), Μποκώρος Δημήτρης (ακορντεόν), Στάθη Δήμητρα (φλογέρα- τραγούδι), Μηνοβγίδης Σπύρος (τραγούδι), Κωστούλης Κώστας (καβάλι-τραγούδι), Μακρυγιάννης Γιάννης (κρουστά). 

 emlf.gr

@Χριστουγεννιάτικα έθιμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.