Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Θρυμματισμένη Ανάμνηση, σήμερα, στο Πανθεσσαλικό Ιερό Ιτωνίας Αθηνάς (Αρχαιολογικός χώρος Φίλιας, Σοφάδων)

Όταν οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στα υλικά πολιτισμικά κατάλοιπα και την ερμηνεία τους εννοούν την ανάγνωση  του κάθε αντικειμένου που έρχεται στο φως κατά την διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας. Το κάθε αντικείμενο έχει κάτι να πει για τον άνθρωπο που το κατασκεύασε και αποτελεί ένα κομμάτι του πάζλ της ερμηνείας του κοινωνικοπολιτικού –πολιτειακού περιβάλλοντος και των πιστεύω της εποχής του. 

Αντίθετα με τα υπόλοιπα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με τις θεωρίες που ασπάζεται ο  επιστήμονας –αναγνώστης, οι  παραστάσεις των αγγείων είναι φλύαρες. Σκηνές καθημερινής  ζωής, όπως συμπόσια, τελετές…, μυθολογικές παραστάσεις που για τους ανθρώπους της εποχής τους απεικονίζουν τα ήθη και έθιμα τους καθώς και τα θρησκευτικά τους πιστεύω. 

Η ομάδα  Svoradov Theatre Group εμπνεόμενη από την αγάπη της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, είχε την ιδέα να ζωντανέψει τις παραστάσεις αυτές. Βοηθούμενοι από  τα αρχαία κείμενα   και μέσω της  διαλεκτικής δραματοποίησης τα αγγεία θα ζωντανέψουν και θα μας διηγηθούν την δική τους ιστορία, την ιστορία των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν.   

Στον εδώ και χιλιάδες χρόνια καθαγιασμένο χώρο του Πανθεσσαλικού Ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς, της Ιτωνίας της ντόπιας χθόνιας θεότητας, που οι Θεσσαλοί άποικοι  την σεβάστηκαν και συνέχισαν να την λατρεύουν αλλάζοντάς της απλώς το όνομα για να την κατανοήσουν και δίπλα στο Κουάριο ποταμό το κόκκινο ιερό ποτάμι της δυτικής Θεσσαλίας, θα δούμε να αναδιπλώνονται  οι σκηνές των αγγείων και θα ακούσουμε τους ήρωες των παραστάσεων των αγγείων να διηγούνται την δική τους ιστορία κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου.

Αρχική ιδέα - Σύλληψη: Ιωάννα Λιούτσια
Δραματουργική επεξεργασία: Ιωάννα Λιούτσια - Τριαντάφυλλος Μποσταντζής
Ηθοποιοί: Άγγελος Ζερμπίνος, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λιούτσια,
Ράνια Παπακώστα, Παναγιώτης Ράϊος
Σκηνοθεσία - Μουσική:   Τριαντάφυλλος Μποσταντζής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.