Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας για το έτος 2013


Κατά τη διάρκεια του νέου έτους θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

1) «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή» Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον Νεολιθικό Πολιτισμό, την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός Νεολιθικού χωριού και να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Τέλος, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται και ανασκάπτονται από τους αρχαιολόγους, συντηρούνται και εκθέτονται στο μουσείο. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.
2) «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος» : Τα παιδιά συντροφιά με την θεά Αθηνά Ιτωνία ταξιδεύουν 2500 χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαιότητα και μαθαίνουν την μακρόχρονη ιστορία και χρήση του ομώνυμου Πανθεσσαλικού Ιερού της Θεάς στη Φίλια της Π. Ε. Καρδίτσας. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των λατρευτικών κέντρων και των ναών της Αρχαίας Ελλάδας. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.
3) «Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας» Κεντρικό θέμα η φωτιά ως δύναμη δημιουργίας και καταστροφής. Οι μαθητές μέσα από προβολές, το μύθο, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και τον καθοριστικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Επιπρόσθετα μέσα στο τρέχον έτος προβλέπεται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις.
Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η εξοικείωση των μαθητών με το μουσείο ως οργανωμένο χώρο εναλλακτικής μάθησης και η προσέγγιση του παρελθόντος και των εκθεμάτων του Μουσείου της Καρδίτσας με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο συμμετέχοντας ενεργά στην επίσκεψη. Μέσα από τη βιωματική εμπειρία ελπίζουμε ότι οι νεότερες γενιές θα αποκτήσουν θετική στάση και σεβασμό απέναντι στις αρχαιότητες και θα γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας έτσι ώστε να γίνουν εν δυνάμει ενεργητικοί επισκέπτες Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Αριθμός ατόμων ανά ομάδα συμμετοχής: 20

Tα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο τηλ. 24410 61564 (θα ακολουθηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.