Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Κάτω Ολύμπου - Ανάταση Ψυχής!!!



Κρανέα
  
Ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας που προσφέρουν μερικές περιοχές του Νομού είναι ικανός να μετατρέψει το Νομό Λάρισας σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι γεωγραφικά κατέχει μία κεντροβαρή θέση στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.
Είναι φανερές οι παρεμβάσεις στα παράλια με το οδικό δίκτυο να βελτιώνεται, όπως εμφανής είναι η μερική ανάπλασή των παραλίων και γνωστές πλέον οι θάλασσες του Νομού για τις μπλε σημαίες με τις οποίες διακρίνονται για τα πεντακάθαρα νερά τους.
  


Ραψάνη
Κοντά στην πανέμορφη Κοιλάδα των Τεμπών, 30’ από την πόλη της Λάρισας, 80’ περίπου από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ο ιδανικός προορισμός, ο Δήμος Κάτω Ολύμπου. Ο Δήμος Κάτω Ολύμπου αποτελείται από τα παραδοσιακά ορεινά χωριά Αιγάνης, Κρανιάς, Πυργετού και Ραψάνης. Καλύπτει την έκταση ανατολικά του όρους Κάτω Όλυμπος και τη βόρεια πλευρά του Δέλτα Πηνειού. Συμπεριλαμβάνει ακόμα τους οικισμούς Κάτω Αιγάνη, Κουλούρα, Μεσσάγγαλα, Καστρί Λουτρό και Σ.Σ. Ραψάνης. Η γεωγραφική θέση του Δήμου, κυρίως όσον αφορά, το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη.
Καστρί Λουτρό
Χτισμένος στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Ελλάδος, που το μεγαλύτερο μέρος του είναι στο Νομό Λάρισας, τον Όλυμπο το πιο δοξασμένο βουνό της χώρας μας. Στις κορυφές του οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν το βασίλειο των θεών, με επικεφαλής το Δία, που κυβερνούσε από ψηλά τον κόσμο, με τον κεραυνό στο χέρι. Ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα μοναδικό οικοσύστημα, που προσφέρεται για εξερεύνηση αλλά και προστασία. Ψηλές κορυφές, φαράγγια, ρυάκια, πηγές, βλάστηση και ήχοι συνθέτουν μία πρωτόγνωρη αρμονία. Όταν κοιτάς τον Όλυμπο υποψιάζεσαι αισθητική απόλαυση, όταν τον ανεβαίνεις μαγεύεσαι! 
Τα ορεινά παραδοσιακά χωριά του Δήμου, διαθέτουν μαγευτικές τοποθεσίες για περιπάτους και τα δροσερά νερά της περιοχής θεωρούνται ιδιαίτερα υγιεινά. Υπάρχουν πλακόστρωτες πλατείες με φιλόξενα πλατάνια. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και το γνωστό κρασί της Κρανιάς και της Ραψάνης. Επίσης μπορεί να απολαύσει το δροσερό ίσκιο του πλάτανου το καλοκαίρι, είτε τη ζεστή θαλπωρή από την ξυλόσομπα στα παραδοσιακά καφέ, ταβέρνες και ψητοπωλεία των χωριών το χειμώνα. Λόγω του εξαίρετου ξηρού κλίματος αποτελούν ένα από τα βασικά ορεινά θέρετρα του Νομού Λάρισας, γι αυτό και συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών. Από τα παραδοσιακά χωριά Κρανιά και Ραψάνη, οι επισκέπτες μπορούν να αγναντέψουν το Αιγαίο Πέλαγος και αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα να διακρίνουν τη Χαλκιδική.
 Η Κρανιά  είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο στην ανατολική πλευρά του Δήμου , σε υψόμετρο 700μ.. Αποτελεί ιδανικό χώρο αναψυχής και ξεκούρασης τόσο κατά τους θερινούς όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τελευταία, το χωριό εξελίσσεται ραγδαία σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό. Το χωριό διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, παιδική χαρά και το Χοροστάσι που διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα στο υπαίθριο θέατρο του. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τις μεταβυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, την εκκλησία του προστάτη της Κρανιάς τον Άγιο Ταξιάρχη (1887), της Παναγίας, την οικία Πουρλιώτη (έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού), την πηγή Μπουραζάνι που προσφέρει κρύο νερό και τις κορυφές Γκόλιανη ή Μεταμόρφωση με υψόμετρο 1.587μ, την ψηλότερη κορυφή του Κάτω Ολύμπου, που προσφέρει υπέροχη θέα.
Καστρί Λουτρό

Η γραφική κωμόπολη της Ραψάνης, είναι χτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Σοπωτού, σε υψόμετρο 550μ. με πανοραμική θέα στο αιγαίο πέλαγος. Περιβάλλεται από ωραίους κήπους, δεντροφυτείες και αμπελώνες. Σημαντικά μνημεία όπως τα δύο σπήλαια κοντά στο χωριό, το πέτρινο γεφύρι στο μεγάλο ρέμα με τόξο ύψους περίπου 12μ από την κοίτη του χειμάρρου, κατασκευάστηκε το 1901 για να συνδέσει τη Ραψάνη με τους Γόννους, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (18ος αι.) ο οποίος βρίσκεται μέσα σε δάσος από πλατάνια, βελανιδιές και καρυδιές και το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου (1547). Επίσης το πετρόχτιστο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων (1778) αποτελεί ένα μικρό αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Πίσω από τ’ εξωκλήσι κυριαρχεί η αμφιθεατρική όψη της Ραψάνης, ενώ ολόγυρα απλώνεται ένα δάσος από υπεραιωνόβιες βελανιδιές, στην ευρύτερη περιοχή, γνωστό ως το ιερό δάσος των Αγίων Θεοδώρων. Στη πλατεία της Ραψάνης, βρίσκεται και η προτομή του γνωστού συγγραφέα Μ. Καραγάτση, ψευδώνυμο του Δημήτριου Ροδόπουλου. Ο Καραγάτσης, γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έζησε στη Λάρισα και στη Ραψάνη. Πέρασε πολλά καλοκαίρια στη γραφική κωμόπολη και συνήθιζε να γράφει στον ίσκιο του δέντρου καραγάτσι, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Άι – Θανάση. Στη Ραψάνη, οργανώνονται συχνά εκδηλώσεις πολιτιστικού, πνευματικού, ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, στο πέτρινο θεατράκι ‘’Μήτια’’ και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει πάνω από 5.000 βιβλία και σπάνιες εκδόσεις. Στη κωμόπολη, ανήκει και το Ιερό προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, το οποίο βρίσκεται στην πανέμορφη κοιλάδα των Τεμπών, (που σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, δημιουργήθηκε από σεισμό που χώρισε τον Όλυμπο από τον Κίσσαβο), με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα σε βράχο. Από την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών, πάνω από τον Πηνειό ποταμό, περνά καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που γοητεύεται από το επιβλητικό τοπίο.
Καστρί Λουτρό
Έδρα του Δήμου είναι ο Πυργετός. Πρόκειται για μια όμορφη κωμόπολη αμφιθεατρικά χτισμένη (140μ) στους πρόποδες του Ολύμπου, με την πυκνή βλάστηση καρποφόρων (ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια). Μικρά αλσύλια και θάμνοι περιστοιχίζουν το χωριό και αποτελεί μπαλκόνι προς το Αιγαίο, το Δέλτα του Πηνειού και τον κατάφυτο ορεινό όγκο του Κισσάβου. Συνδυάζει την γραφικότητα και το φυσικό πλούτο με τις σύγχρονες υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες των μικρών αστικών κέντρων. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο αδριάντας, του πρωτοπόρου και πρωτομάρτυρα του Αγροτικού Κινήματος στη Θεσσαλία, Μαρίνου Αντύπα. Ο αγωνιστής, ο οραματιστής, ο ιδεολόγος Μαρίνος Αντύπας δολοφονήθηκε στο Πυργετό στις 8 προς 9 Μαρτίου του 1907. Ο θάνατός του προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Η δολοφονία του Αντύπα έμελλε να γίνει ο προπομπός, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την εξέγερση στο Κιλελέρ, την ίδια ημερομηνία με το θάνατό του 3 χρόνια αργότερα στις 6 Μαρτίου 1910. Ο επισκέπτης – προσκυνητής αξίζει να επισκεφθεί τα γραφικά ξωκλήσια, την Ιερά Μονή των Αγίων Ενδόξων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που βρίσκεται σε μια πανοραμική τοποθεσία στους πρόποδες του Ολύμπου στην περιοχή Διαβατό. Ενώ ξεχωριστή ομορφιά έχει το ‘’πετρογέφυρο‘’.
Η Αιγάνη, χτισμένη πανοραμικά σε υψόμετρο 360μ, με θέα προς τη θάλασσα, είναι ένα γραφικό χωριό με πλούσια βλάστηση, περιβαλλοντικό πλούτο και φυσική ομορφιά. Πραγματικό στολίδι της περιοχής, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Τα παράλια της Αιγάνης συνδυάζουν την ηρεμία με την διασκέδαση. Το Καστρί Λουτρό και τα Μεσσάγγαλα, οι γραφικοί οικισμοί της Αιγάνης, με τις απέραντες παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές, τα πεντακάθαρα νερά, τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και μπαράκια, έχουν χαρακτηρισθεί ‘’θάλασσα για όλη την οικογένεια‘’. Το Καστρί Λουτρό, συγκεντρώνει παραθεριστές στις οργανωμένες παραλίες με τα μπαράκια, ενώ τα Μεσσάγγαλα, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την θεραπευτική ιδιότητα της αμμουδιάς, είναι γνωστά για τα αμμόλουτρα.
Μονή Αγίων Θεοδώρων
Ο Δήμος, επίσης, συμμετέχει στο πρόγραμμα των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά. Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωρισθεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Το Δέλτα του Πηνειού, λόγου χάρη, είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στη χώρα μας, προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη πουλιών. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν, την υπέροχη διαδρομή, τις πλούσιες εναλλαγές τοπίου του Πηνειού μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών που καταλήγει στον υδροβιότοπο του Δέλτα με το ποταμόπλοιο. Και οι πιο τολμηροί, αυτή την διαδρομή, μπορούν να την απολαύσουν κάνοντας rafting, και canoe kayak.
Πυργετός
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Κάτω Ολύμπου, ξεπροβάλλει μέσα από μια σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, που μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης, σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπως είναι η ετήσια Γιορτή Ακτινιδίου που διοργανώνεται τα τελευταία 3 χρόνια στον Πυργετό, η μεγάλη ετήσια γιορτή κρασιού του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ραψάνης που διεξάγεται στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου και η ετήσια ‘’γιορτή τρύγου‘’ στη Ραψάνη 15 Οκτώβρη. Σημαντική, είναι επίσης, η ιδιωτική πρωτοβουλία των οινοπαραγωγών Τσάνταλη και Κατσαρού, μέσω της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι διοργανώνουν τη ‘’Διαδρομή του Κρασιού στις πλαγιές του Ολύμπου‘’. Εξίσου σημαντική, είναι η πρωτοβουλία της Νομαρχίας σε συνεργασία με τον Δήμο, καθιερώνονται σειρά εκδηλώσεων με πανελλαδικό χαρακτήρα, που θα διεξάγονται το Μάιο, ανά διετία, με την επωνυμία ‘’Καραγάτσεια‘’, τιμώντας μια μεγάλη μορφή της νεώτερης ελληνικής λογοτεχνίας τον Μ. Καραγάτση. 
Αυτό που κάνει τον Δήμο Κάτω Ολύμπου να ξεχωρίζει, είναι η αρμονία με τη φύση, ο σεβασμός στην παράδοση και η ήπια ανάπτυξη. Είναι οι άξονες, εκείνοι, που διέπουν την ανάπτυξη της περιοχής που προσελκύει όλο και περισσότερους φανατικούς φυσιολάτρες, επισκέπτες που γνωρίζουν την οινική κουλτούρα, την τοπική κουζίνα, τα ήθη και έθιμα της περιοχής και άλλων μορφών εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας.



@Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 www.eleftheria.gr 
Κυριακή 27 Ιουλίου 2008, Περιήγηση από την Αίγλη Μότσιου «Ανάταση Ψυχής στον Κάτω Όλυμπο». 



@Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα apolarisa, 18 Δεκεμβρίου 2010. Δήμος Κάτω Ολύμπου - Ανάταση Ψυχής!!!  http://www.apolarisa.gr/index.php?page=article&article_id=1046




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.