Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας…

Σκέφτομαι, αισθάνομαι, ελπίζω… Εύχομαι να ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά, όνειρα με χρώματα του ουράνιου τόξου και με ατέλειωτα ευωδιαστά γιασεμιά. Ελεύθερη να ‘ναι η ψυχή μας… ό,τι ευχάριστο και αγαπημένο στη ζωή σας! Χαιρετώ σας… Αίγλη Μότσιου.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Στόχος της αιρετής Περιφέρειας είναι η στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.


Το προεδρείο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός για την κατανομή των κονδυλίων, που αφορούν στο Πρόγραμμα προβολής του ΕΣΠΑ. Στη συνάντηση ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία για την προβολή του προγράμματος, τους ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία που υπήρχε τα τρία αυτά χρόνια και δεσμεύτηκε για εκπαιδευτικές ημερίδες, που θα επανεκκινήσουν το προσεχές καλοκαίρι μεταξύ της Ένωσης Συντακτών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Γιώργος Πέτρου, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, ο γραμματέας κ. Δημήτρης Χορταριάς, ο ταμίας κ. Άρης Γκουντρουμάνης, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΔΑΠΘ) κα Μελίνα Σαραφίδου και ο προϊστάμενος της Μονάδας Δ’ της ΕΔΑΠΘ κ. Βασίλης Γαλάνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Στόχος της αιρετής Περιφέρειας είναι η  στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και επιθυμία μας είναι μια δίκαιη, σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Η σημερινή συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών για το τρέχον επικοινωνιακό σχέδιο δράσης του  ΕΣΠΑ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» και ειδικότερα για το μέρος που αφορά στη Θεσσαλία.  Παράλληλα ενημερώσαμε μαζί με τη Διαχειριστική Αρχή και τον υπεύθυνο δημοσιότητας του Προγράμματος στη Θεσσαλία, για μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία ο ιδιοκτήτης ενός περιφερειακού ραδιοτηλεοπτικού μέσου θέτει συνεχώς τις τελευταίες μέρες και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη για τη Θεσσαλία, καθώς είναι περίοδος εκλογών και αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί στις περιόδους εκλογών τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να παρέχουν πολύπλευρη ενημέρωση, χωρίς προκαταλήψεις, χειραγώγηση, στοχοποίηση και λασπολογία. Επίσης οφείλουν να μην παραποιούν ηθελημένα την πραγματικότητα και πρέπει να μην διασπείρουν, χωρίς καμιά αναστολή καταφανέστατα ψεύδη με απώτερο σκοπό να θίξουν την δημόσια εικόνα προσώπων, προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων».

Σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσιότητας του ΕΣΠΑ τόσο ο περιφερειάρχης όσο και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής επεσήμαναν τα εξής:

- Δεν προβλέπεται από την ισχύουσα ελληνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανονισμό, κανένα ποσοστό ή ποσό υποχρεωτικής διάθεσης πόρων Ε.Σ.Π.Α. για ενέργειες προβολής και δημοσιότητας. Οι κανόνες δημοσιότητας Ε.Σ.Π.Α. ορίζουν τις ενέργειες και τους αρμοδίους φορείς για τις δράσεις προβολής και δημοσιότητας της συγχρηματοδότησης των έργων από την Ε.Ε.
- Δεν προβλέπεται από καμία ισχύουσα ελληνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανονισμό, η δέσμευση ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ για προβολή έργων του ΕΣΠΑ, όπως διατείνεται ο ιδιοκτήτης συγκεκριμένου Θεσσαλικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου, άρα οι πόροι αυτοί ουδέποτε στερήθηκαν από κανένα.
-  Δεν προβλέπεται από καμία ισχύουσα ελληνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανονισμό, ότι το 7-10% του προϋπολογισμού του κάθε έργου διατίθεται για τη δημοσιότητα του.
- Το «ΕΣΠΑ Θεσσαλίας» όπως κοινώς ονομάζεται, είναι μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α.: «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2015».
- Το πρόγραμμα προβολής του ΕΣΠΑ ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό κοινό για τρείς Περιφέρειες, τη Θεσσαλία,  την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα και το διαχειριζόταν η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), χωρίς την ελάχιστη ανάμειξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
- Το πρόγραμμα προβολής πέρασε στην αρμοδιότητά της αιρετής Περιφέρειας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Αγριά τον Οκτώβριο του 2013, με την επικαιροποίηση του Επικοινωνιακού Σχεδίου του Προγράμματος και με ισχύ από το 2014 και μετά.
- Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την προβολή του ΕΣΠΑ στα Μ.Μ.Ε., όπως είχε προβληφθεί για τη Θεσσαλία από την Επιτροπή Παρακολούθησης το 2008 για την προγραμματική περίοδο 2007-2015 ανήρχετο στις 943.000 ευρώ.
- Εν συνεχεία, το Σχέδιο Δράσης 2014, που συντάχθηκε μετά την εκχώρηση της αρμοδιότητας υλοποίησης, για πρώτη φορά διακριτά για κάθε Περιφέρεια, προβλέπει πόρους 277.000 ευρώ για τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, για το έτος 2014, ενώ για το 2015 θα γίνει επανέλεγχος και επικαιροποίηση στο τέλος του 2014.
- Σχετικά με το αίτημα της TRT, που προβάλει εν’ όψη προεκλογικής περιόδου κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και νομιμότητας, για την πληρωμή ρεπορτάζ παλαιοτέρων ετών (2011-2012-2013), η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχει την νομιμοποίηση να πληρώσει αναδρομικά για ρεπορτάζ που έγιναν από Μέσα Ενημέρωσης σε παλαιότερα έτη, καθώς αυτό δεν είναι επιλέξιμη και νόμιμη δαπάνη με βάση τον κανονισμό και τις εγκυκλίους της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου
-Το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει κλείσει για το έτος 2013, όπως και για τα παρελθόντα έτη με την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρα κανένα έργο ΕΣΠΑ δεν κινδυνεύει από αστήρικτες και έωλες συκοφαντίες ανενημέρωτου ιδιοκτήτη συγκεκριμένου Θεσσαλικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πέτρου σημείωσε τα εξής: «Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό, για την συνάντηση που είχαμε με το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας.  Η συνάντηση είχε ένα σκοπό, να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο για το ΕΣΠΑ που «έτρεξε» αλλά και για το νέο. Ο κ. Αγοραστός μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια το θέμα διάθεσης κονδυλίων για την προβολή των έργων του ΕΣΠΑ και είχαμε μία πάρα πολύ λεπτομερή και αναλυτική εξήγηση. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. περιφερειάρχη και όλους τους υποψηφίους την περίοδο που διανύουμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, μέλη της ένωσης συντακτών πρέπει να ασκούν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η προεκλογική περίοδος θα «τρέξει» με όλους τους ηθικούς και με βάση τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού κώδικα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.